Destituirea directoarei Pandia, cerută Ministerului Educaţiei şi IŞJ Gorj

225

liceul-tudor-arghezi-1Cea mai mare parte a dascălilor dar şi a personalului auxiliar de la Colegiul Naţional ,,Tudor Arghezi” din Târgu-Cărbuneşti(CNTA) cer destituirea directorului adjunct al unităţii de învăţământ.

Este vorba despre directoarea Daniela Pandia, care este acuzată că manifestă o atitudine incorectă faţă de personalul şcolii, deşi face parte din acesta de doar câteva luni. Supărarea profesorilor este cu atât mai mare cu cât directoarea, fostă preşedintă a femeilor din organizaţia PDL Târgu-Cărbuneşti, autosuspendată recent din funcţia politică pentru cea administrativă de la liceu, a încercat să dea conotaţii politice demersului lor de-a o schimba din funcţie. Dascălii vor adresa astăzi un memoriu privind destituirea lui Pandia atât la Ministerul Educaţiei cât şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean(IŞJ) Gorj.

Daniela Pandia a fost până la începutul noului an şcolar director al Şcolii din Creţeşti. A plecat însă de la această unitate de învăţământ tot în urma unui scandal, făcut, de această dată, cu fostul manager al şcolii, cu Ion Cioplea. Acest scandal demonstrează însă că managerul Pandia nu a fost capabilă să oprească tensiunile din acea şcoală, şi mai mult, pare că le-a transferat la Târgu-Cărbuneşti odată cu detaşarea sa la CNTA. Pandia ajunge astfel în liceu dar pare că nu îşi schimbă deloc atitudinea pe care a afişat-o şi în conflictul cu Cioplea, chiar pare că recidivează din rău în mai rău. De acest lucru se plâng peste 70% dintre profesorii şcolii, dar şi personalul auxiliar. Într-un memoriu pregătit pentru a fi trimis astăzi la Ministerul Educaţiei şi la IŞJ Gorj, comportamentul lui Pandia este intens criticat.

Injurii de la “doamna” directoare

“Directorul-adjunct(n.r. Daniela Pandia) a manifestat o atitudine ostilă faţă de liderul de sindicat, prof. Denisa Borcan, pe care o suspectează că intenţionează să îi ia locul, deşi Denisa Borcan a făcut public în nenumărate rânduri faptul că nu îşi doreşte această funcţie. De asemenea, a ameninţat-o pe prof. Denisa Borcan şi i-a adresat injurii în prezenţa colegilor. Nu este pentru prima dată când Pandia generează stări conflictuale, aceasta manifestând aceeaşi atitudine sfidătoare şi în celelalte şcoli în care şi-a desfăşurat activitatea”, se arată în memoriul pregătit de dascălii CNTA.

Aceiaşi profesori susţin că Pandia creează un climat nefavorabil educaţiei în şcoală, afectându-i inclusiv pe elevi. “Există informaţii că Pandia face propagandă în rândul elevilor de clasa a XII-a, majori, solicitându-le acestora adeziunea la PDL. De asemenea, instigă elevii împotriva cadrelor didactice, angajând cu aceştia discuţii neprofesionale şi neprincipiale în timpul orelor de curs. Directorul adjunct a manifestat aceeaşi atitudine jignitoare şi lipsită de respect şi faţă de personalul nedidactic, şi i-a ameninţat, pe cei care lucrează în şcoală, cu desfacerea contractului de muncă. Nu în ultimul rând, prof. Pandia Daniela promovează politici care sunt în detrimentul imaginii şi intereselor instituţiei noastre, dorind să desfiinţeze internatul şi cantina şcolii. Menţionăm că acestea sunt deosebit de utile, deoarece în şcoala noastră există elevi care nu îşi permit să facă naveta sau să locuiască cu chirie”, se arată în acelaşi document.

Nu este nimic politic!

“Aceste acuzaţii trebuie întemeiate, pentru că eu nu am avut niciun fel de conflict cu nimeni, nici un fel de discuţii, a fost o reacţie spontană adică pregătită dinainte”, a declarat public, vineri, Pandia încercând, spun colegii ei să transforme scandalul în unul cu conotaţii politice.

“Suntem nemulţumiţi de declaraţiile directoarei Pandia, deoarece ea a încercat prin ieşirile publice în media să dea de înţeles că nemulţumirile de la CNTA ar fi avut substrat politic. Mai sunt şi alţi dascăli membrii PDL în şcoală iar ea are treabă cu toţi, pe toţi îi suspectează, ascultă pe la uşi, trimite femeia de serviciu să îi spioneze, ameninţă şi inventează poveşti de fiecare. Din acest motiv scandalul nu este deloc politic”, declară unul dintre profesorii unităţii de învăţământ.

Dascălii ameninţă cu proteste

“În urma celor prezentate mai sus considerăm că activitatea educaţională în şcoală a fost iremediabil perturbată şi cerem demiterea prof. Pandia din funcţia de director-adjunct, făcând public faptul că, dacă se va impune, vom recurge la forme de protest legale pentru soluţionarea revendicării noastre”, se arată în finalul acestui memoriu pe care colectivul de cadre didactice intenţionează să îl depună la IŞJ Gorj şi la Ministerul Educaţiei.

Deşi încă nu a intrat în posesia documentului, inspectorul şcolar adjunct al IŞJ Gorj, Gheorghe Mitescu, a declarat că se va ocupa personal de restabilirea unui climat educaţional normal în unitatea de învăţământ. “Mă voi apleca cu foarte multă atenţie asupra conflictului de la Colegiul din Târgu-Cărbuneşti şi voi analiza în următoarele zile care este situaţia acolo. Asta, deoarece, existenţa unui climat tensionat în şcoală afectează grav actul de învăţământ şi opreşte performanţa”, a declarat Mitescu, care susţine că a fost plecat la sfârşitul săptămânii la Braşov pentru o instruire şi nu era la curent cu cele petrecute la Cărbuneşti.

Pandia, director cu delegaţie

Deoarece dascălii din Cărbuneşti au criticat promovarea lui Pandia pe funcţia de director adjunct, ei motivând că profesoara era de doar două luni titular în unitatea de învăţământ, Mitescu a menţionat că aceasta a fost numită director cu delegaţie. Mandatul lui Pandia ar urma să se finalizeze la sfârşitul anului şcolar, numirea acesteia făcându-se exclusiv pe criterii politice, în şcoală fiind alţi numeroşi profesori pregătiţi care ar fi putut să preia această funcţie.

Scandalul este departe însă de a se finaliza, mai ales că politic la Cărbuneşti vor avea loc, în aceste zile, alegeri interne.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here