Despre pacea spirituală a Gorjului

272

Gorjul constituie pentru monahi și monahii, dar și pentru credincioși, un loc de atracție pentru pelerinaj și închinare duhovnicească. Pentru că există aici, ctitorie de o istorie-întreagă, când mă gândesc la mănăstirile: Lainici, Polovragi, Cămărăşeasca, Tismana, «SfântaTreime» de la Strâmba-Jiu, locuri sfinte căutate de-a lungul vremii de multe personalități culturale .
Există și acum, în tumultuosul secol al inovațiilor, un adevărat pelerinaj în aceste mănăstiri ale frumosului plai mioritic gorjean – un frumos tărâm spiritual. Am revenit, din al inimii îndemn, pe aripile dorului, pe acest frumos meleag – poarta raiului la Mănăstirea Lainici, înconjurată de munții înalți și viguroși cu miros îmbătător de conifer, cu șipotul enigmatic al Jiului care curge pe lângă mănăstire, vibrând la această feerie divină.
Am fost ghidaţi de către Starețul ierarh, Arhimandritul și Exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei Craiovei, Părintele Ioachim Pârvulescu, am purtat discuții despre istoria ținutului, despre referendumul eșuat, despre viața monahală, simțind aura duhovnicească a celor care trăiesc în această mănăstire. Ne-au copleșit emoțiile în cadrul întâlnirii, simțind la părintele stareț responsabilitate față de cei din jurul său și fidelitate față de credința ortodoxă. Am fost găzduiţi şi ghidaţi în acest pelerinaj de către Maica Stareță –Marina Gligor Stavrofora – de la Mănăstirea «SfântaTreime», Strâmba Jiu. Cu o ospitalitate rar întâlnită, ne-a întâmpinat și ghidat Maica Stareță – un excelent interlocutor pentru pelerini, un ghid cu bogate cunoștințe de cultură generală și, desigur, devotat slujitor al sfântului altar. Pot spune că Romănia are resurse duhovnicești și o bogăție spirituală inestimabilă, astfel, poate fi una dintre cele mai importante destinații, pentru cei care doresc să cunoască spiritualitatea creștin- ortodoxă și să se bucure de o biserică ortodoxă vie și activă. La această mănăstire ne-am încărcat de energie binecuvântată de Dumnezeu, am găsit liniște, loc minunat pentru reculegere divină, bucurându-ne cu privirea, vorba, sfatul și iubirea, chiar Maica Marina Gligor. Pentru mine ești o maică specială! Vă mulțumesc pentru că sunteți maica mea de suflet! Aveţi un suflet bun care emană energie divină, astfel, fiind cea mai specială maică din viața mea! Mulțumesc, iubită maică, steaua mea din zori de zi! Fără tine, îmi este teamă că planeta s-ar răci!
Aş mai adăuga faptul că miraculoasă, spectaculoasă a fost întâlnirea cu Maica Stareță de la Mănăstirea «Sfânta Ana» din Orșova, Maica Iustina Popovici-descendentă a unei familii de preoți din Basarabia. În discuțiile avute, maica ne inspira să Îl cunoaștem și să-L iubim pe Dumnezeu, trăind credința prin fapte, dovedindu-se un neobosit semănător al cuvântului dumnezeiesc. Vă mulțumesc, Maică Iustina Popovici, că semănați în inimile noastre credință, că mențineți focul din vatră aprins, al dragostei pentru lucrurile sfinte, că ne-ați demonstrat ce este discernământul, hărnicia, evlavia, modestia și dăruirea de sine. Vă iubim, Vă respectăm, Vă apreciem scumpă maică Stareță Justina!
La o întrebare retorică, ce ați dori în Anul Centenarului, vă pot spune că Îmi doresc Basarabia acasă! Curge Prutul între noi și plânge! Sunteți arhitectul spiritual al celor din jur. Cuvinte selecte, alese, adresez Stareței Mănăstirii Mraconia, Maica Iustina, Maicii Stareţe Spiridona, de la Polovragi, Maicii Stareţe Antonia, de la Mănăstirea Tismana, şi la toate vă spun că sunteți izvor de lumină, înțelepciune, dragoste, frumusețe – torțe mereu arzândă, călăuzind pe toți cei ce se mișcă în jurul vostru! În discuțiile avute cu acești oameni cu chip de sfinţi, am simțit dorința de reîntregire a țării, rugându-ne la Dumnezeu, să ne facă dreptate, ținând frate lângă frate, să ne ne-a credință și dragoste, fiind pentru noi un etalon de moralitate și de spiritualitate!
Adresez urări de bine și sănătate Starețului Ioachim Pârvulescu, Stareţelor: Marina Gligor, Iustina Popovici, Spiridona şi Antonia, care ne-au dăruit căldură, dragoste, bunăvoință, înțelegere și convingere.
Să trăiți întru mulți ani cu spor, scumpii mei ierarhi! Mult se cade, se cuvine, să Vă fie cald și bine!
Maria Bordeianu – Președinte, Asociația Femeilor din Mediul Rural «Focul din Vatră», Comuna Lozova, Raionul Strășeni, Republica Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here