Despăgubiri incerte după confirmarea pestei porcine din fondul de vânătoare al lui Iordache

2615

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a primit, de la Bucureşti, în cursul zilei de miercuri rezultatele probelor trimise spre analiză de la fondul de vânătoare ce aparţine omului de afaceri Ion Iordache.

Probele au fost declarate pozitive privind pesta porcină africană, asta după ce trei porci mistreţi au fost găsiţi morţi chiar la începutul acestui an. ,,În cursul zilei de astăzi (n.r. miercuri) am primit buletinele de analize, toate cele trei probe care au fost trimise spre analiză au fost diagnosticate pozitiv PPA. În acest moment lucrăm la un plan de măsuri, vor fi aplicate nişte măsuri în acest parc de vânătoare, în sensul că efectivul de mistreţi de acolo trebuie recoltat şi situaţia e un pic mai grea, pentru că discutăm de animale sălbatice şi metoda de a le recolta este prin împuşcare. Vorbim de un efectiv estimat de aproximativ 1.500 de animale”, a declarat Sorin Ştefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Spre deosebire de gospodăriile gorjenilor unde porcii au fost sacrificaţi ca urmare a instalării de focare de pestă porcină africană, în acest caz, cel mai probabil, nu vor fi acordate despăgubiri financiare. Situaţia oricum va fi analizată, iar porcii mistreţi ce provin de la fondul de vânătoare din sudul judeţului vor fi sacrificaţi.La nivelul judeţului Gorj, DSVSA a confirmat că mai sunt active 40 de focare de pestă porcină africană în gospodăriile populaţiei, fiind sacrificate peste 400 de suine. Totodată, în şase fonduri de vânătoare au fost găsiţi morţi 13 mistreţi, la care a fost confirmată pesta porcină. Este vorba de fondurile 20 Curtişoara, 10 Sadu, 5 Tismana, 13 Săcelu, 42 Turburea şi 38 Turceni.Până la această dată, la nivel naţional au fost despăgubiţi 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.373.620 de lei. În ceea ce priveşte judeţul Gorj, au fost plătite despăgubiri pentru cele 48 de exploataţii afectate în valoare de 334.100 de lei. Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Gorj. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Este de precizat faptul că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here