Deşi se tem de vaccinuri – Rromii din Târgu-Jiu îşi duc, frecvent, copiii la spital

123

spitalul judeteanIndiferent dacă sunt înscrişi la un medic de familie, sau nu, toţi copiii din România beneficiază de gratuitate a serviciilor medicale.

Poate din acest motiv, unii părinţi preferă să apeleze la ambulanţă şi, ulterior, să fie aduşi la spital cu micuţii lor, pentru a-i trata de tot ce ei consideră că ar fi o boală.

În ultima perioadă, tot mai mulţi copii de etnie rromă ajung la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu, aduşi de ambulanţe, cu precădere în timpul nopţilor, când părinţii solicită intervenţia medicilor aproape pentru orice. Odată ajunşi la spital, medicii constată că cea mai mare parte a copiilor aduşi nu necesită internare, fiind vorba, mai degrabă, de o alarmă falsă şi o exagerare din partea părinţilor.
De cele mai multe ori, copiii rromilor nu au făcute vaccinurile obligatorii şi asta deoarece mamele lor se tem să-i vaccineze, din motive numai de ele ştiute. Din această cauză, micuţii sunt predispuşi la boli grave, cum ar fi, de exemplu, hepatitele, pe care, nefiind imunizaţi, le pot contacta foarte repede.
„Numai la copiii rromilor am întâlnit cazuri de hepatita A şi B şi această situaţie este o urmare a faptului că respectivii copii nu sunt duşi la medicii de familie pentru a fi vaccinaţi împotriva virusurilor care provoacă îmbolnăvirea. Şi aici este vorba despre vaccinurile obligatorii pe care fiecare copil trebuie să le aibă făcute, însă o parte din mămicile de etnie rromă au afirmat că le este teamă să-i vaccineze pe copii. E necesar să subliniem faptul că această teamă este nefondată, atât timp cât vaccinurile respective sunt avizate şi, mai ales, obligatorii”, ne-a declarat Elena Popescu, medic primar pediatru, şef interimar al secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here