Descinderi la Primăria Târgu-Jiu și Aparegio

426

Procurori anticorupție din cadrul Serviciului Teritorial Craiova al Direcției Naționale Anticorupție au descins, ieri dimineață, la sediul Primăriei Târgu-Jiu, dar și la locuința primarului Florin Cârciumaru, vizate fiind și două sedii de firmă, unul dintre ele fiind cel al Aparegio, celălalt aparținând Presanitas SRL, implicată în modernizarea rețelei de canalizare a orașului. Anchetatorii nu au spus ce caută, printr-un comunicat destul de simplu DNA informând doar că “efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție comise în perioada 2008 – 2015”.

descinderi primaria tg jiu (3)Perchezițiile au durat ore bune și s-au încheiat după prânz, procurorii plecând din Târgu-Jiu fără să ridice vreo persoană, ci doar documente care vizează două tranzacții importante. Una dintre acestea are legătură cu contractul de modernizare a rețelei de canalizare a orașului cu fonduri europene în cadrul unui contract a cărui valoare totală este de 90 de milioane euro, iar cealaltă vizează modul în care fiica și ginerele primarului Florin Cârciumaru au achiziționat o casă de vacanță la Rânca. Primele informații arată că cei doi au cumpărat cabana imediat după nuntă, vânzătorul fiind tocmai firma Presanitas SRL, patronată de Constantin Lungu, acesta fiind implicat și în derularea proiectului cu canalizarea.

descinderi primaria tg jiuPlângere la Ponta
Lungu a spus public de mai mult timp că firma sa a pierdut sume mari de bani din contractul de canalizare, nefiind plătită pentru lucrările executate. Sumele s-au dus la Energoconstrucția SA București, o filială a acestei firme fiind parte inițială a contractului de 90 de milioane euro. Omul de afaceri i-a adresat în urmă cu aproape doi ani și o plângere în acest sens premierului Victor Ponta, reclamaţie care, probabil, acum a ajuns și pe masa procurorilor anticorupție. Ieri procurorii au ridicat de la firma acestuia mai multe documente, la fel cum au făcut și în cazul Aparegio, noul director pe care societatea îl are, Traian Pătrășcoiu, spunând că le-a pus la dispoziție anchetatorilor toate hârtiile de care aceștia au fost interesați. La fel au stat lucrurile și acasă la primarul Florin Cârciumaru, care a menționat că ginerele și fiica sa le-au arătat procurorilor documentele care au stat la baza tranzacției de la Rânca, edilul menționând că nu are motive de îngrijorare.
descinderi primaria tg jiu (1)“În legătura cu vila de la Rânca, este vorba despre un contract de vânzare-cumpărare între fiică şi ginere, nu are nicio legătură cu mine, totul s-a întâmplat după nunta lor, a fost dorinţa lor. Probabil că sesizarea aici vrea să facă trimitere, dar sunt acte care demonstrează că totul a fost corect, este un contract de vânzare-cumpărare, cu factură de la firma Presanitas, dar nu are nicio legătură cu contractele acordate de Primărie. Probabil s-au gândit că e posibil să apară vreun comision, dar lucrurile nu stau aşa. Nu am motive de îngrijorare. Este doar o întâmplare faptul că locuinţa de vacanţă a fost cumpărată tocmai de la domnul Lungu (patronul de la Presanitas – n.r.). O să vedeţi că cel care a vândut foarte târziu a realizat cui a vândut. La canalizare, nu are nicio legătură cu Primăria şi cu sesizarea împotriva mea. Este un dosar mai vechi la Aparegio, s-au reclamat ei între ei constructorii şi de fapt sunt două dosare. Nici eu, nici fiica şi nici ginerele meu nu am fost audiaţi”, a spus primarul.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

 1. Un comisar rasfatat de primarie
  Intreaga afacere a fost prea batatoare la ochi ca sa nu atraga atentia politiei. Inca de anul trecut a fost deschis, la nivelul IJP Gorj, un dosar de cercetare penala. In primavara acestui an, dosarul a fost insa pitit undeva, mai dedesubt, printr-un sertar mai dosnic, doar-doar o muri de la sine. Ancheta si-a pierdut din viteza concomitent cu o intamplare aparent nevinovata. In martie anul acesta, Primaria Targu-Jiu trecea din domeniul public al municipalitatii in cel privat un teren de 1.700 mp dintr-o zona rezi­dentiala. O luna mai tarziu, terenul era vandut, fara licitatie, la pretul de cinci ori mai mic decat al pietei, unei doamne pe nume Ionescu Simona. Nimeni alta decat sotia lui Constantin Ionescu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IJP Gorj (structura care avea in lucru, intre altele, si dosarul primarului).

  Citam din Hotararea Consiliului local:
  ‘Art.2. Se aproba vanzarea, prin negociere directa, a terenului in suprafata de 1.700 mp, situat in Targu-Jiu, str. Barajelor nr. 14, jud. Gorj, catre doamna Ionescu Simona, proprietara terenului alaturat.
  Art.3. Pretul minim de negociere este de 5 euro/mp fara TVA, la care se adauga contravaloarea raportului de evaluare’.

  Aparitia noii proprietati inca nu a fost consemnata in declaratia de avere a comisarului Ionescu. Acum motivul pentru care acest dosar a fost parcat pe linie moarta devine evident chiar si pentru un copil.

  Politia: dosarul penal exista
  Purtatorul de cuvant al IJP Gorj ne-a confirmat existenta unui dosar penal, deschis in urma autosesizarii unui procuror de la Parchetul local. Am fost asigurati, insa, sa lucrarea nu se afla la comisarul Ionescu, ci la un lucrator al Serviciului condus de acesta. Dosarul are ca obiect contractele privind modernizarea Centrului orasului. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here