Bilanţul ultimei sesiuni parlamentare, respectiv septembrie – decembrie 2010, realizat de Institutul de Politici Publice, scoate la iveală faptul că liderii partidelor din România ocupă locuri fruntaşe la absenţa din Parlament.
Astfel se face că pe primul loc al chiulangiilor se află Marko Bela (UDMR), care nu s-a prezentat la niciun vot final în Senat, urmat de Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Dan Voiculescu (PC).
Potrivit Institutului de Politici Publice (IPP), în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2010, preşedintele PSD Victor Ponta, care este deputat de Gorj, a fost prezent la doar 0,9% din cele 235 voturi finale date la Camera Deputaţilor. „Este de remarcat faptul că lideri importanţi ai partidelor politice continuă să absenteze masiv şi în această sesiune parlamentară, un exemplu în acest sens fiind chiar preşedintele PSD, Victor Ponta, prezent la doar 0,9% dintre voturile finale exercitate, mai precis la două voturi”, se arată în raportul de monitorizare dat publicităţii de către IPP în urmă cu câteva zile.
Militaru, în topul prezenţilor
În cadrul raportului, specialiştii IPP au prezentat şi procentele de prezenţă la voturi, acestea fiind calculate dintr-un total de 235 de voturi finale exprimate în perioada de referinţă pentru Camera Deputaţilor. Voturile rebele au fost calculate din voturile exprimate de fiecare deputat în contradicţie cu grupul parlamentar din care face parte. Astfel, Severus Militaru, deputat PDL de Gorj, în Colegiul 4, a participat la toate cele 235 de voturi din Camera Deputaţilor, procentul de prezenţă fiind astfel de 100%. Totuşi, acesta a avut şi patru voturi rebele date astfel că procentul de rebeliune în intervalul septembrie – decembrie 2010 a fost de 1,7%.
Şi Cosmin Popescu, deputat democrat-liberal pe Colegiul 3 din judeţul nostru, a avut o prezenţă maximă la voturi, însă a avut un singur vot rebel, procentul în acest caz fiind de 0,4%.
Pesediştii, slabi la prezenţă
Un grad mai slab de voturi exprimate în parlament l-a avut deputatul Dan Ilie Morega, care a părăsit PNL anul trecut, acesta fiind ales în funcţie de deputat pe Colegiul 1. Voturile finale la care acesta a participat au fost de 151, procentul fiind de 64,3%. Totuşi, Morega şi-a exprimat şi voturi rebele, în număr de 35, procentul de rebeliune al deputatului ajungând să fie astfel de 23,3%.
Procent scăzut la exprimarea voturilor a avut şi pesedistul Vasile Popeangă, ales deputat de Gorj pe colegiul 5. El şi-a exprimat un total de 101 din 235 de voturi, precum şi cinci voturi rebele. Procentele ce îl reprezintă pe acesta sunt de 43% pentru voturi finale exprimate şi 5% pentru gradul de rebeliune. Alături de Popeangă se află şi deputatul PSD pe Colegiul 2, Mugurel Surupăceanu. Acesta şi-a exprimat în ultima sesiune parlamentară din anul trecut un număr de 75 de voturi (31,9%), dar şi 3 voturi rebele (4%).
Ruşeţ, senator model
Un raport identic privind procentul de rebeliune şi cel de vot a fost prezentat de IPP şi pentru membrii Senatului. Astfel, Ion Ruşeţ, senator PDL pe Colegiu 1, şi-a exprimat 208 voturi dintr-un total de 217 de voturi finale exprimate în perioada de referinţă pentru Senat. Procentul de prezenţă al acestuia a fost de 95,9%, iar voturile rebele exprimate au fost de ordinul zecilor, respectiv 45, gradul de rebeliune atingând procentul de 21,6%.
Toni Greblă ocupă locuri fruntaşe, situându-se pe locul 9 din 10 din topul senatorilor cu cele mai multe luări de cuvânt în plen. Acesta, în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2010, a avut două luări în plen, iar pe toată durata mandatului curent, numărul luărilor în plen în Senat a fost de 160. Acesta, şi-a exprimat 158 din 217 voturi (72,8% prezenţă) la ultima sesiune, precum şi 32 de voturi rebele (20,3% procente de rebeliune).
Izabella Molnar