Decizie! Poți vota cu buletinul expirat

1045

Biroul Electoral Central a emis o hotărâre care stabilește cum se vor desfășura alegerile locale din 27 septembrie. Interesant este că vor putea vota chiar și unele persoane care au actul de identitate expirat.

Potrivit hotărârii Biroului Electoral Central, alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, și-a stabilit reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reședință.
Alegătorul care nu și-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unității administrativ-teritoriale unde își are domiciliul sau reședința votează la secția la care este arondată strada ce figurează la mențiunea privind domiciliul sau reședința înscrisă pe actul de identitate. Alegătorul care deține un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie își poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.
La scrutinul din 27 septembrie, cetățenii români își exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din școlile militare – carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării.
Totodată, cetățenii Uniunii Europene înscriși în lista electorală complementară își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.
Președintele și membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și personalul tehnic auxiliar și personalul însărcinat cu menținerea ordinii votează la secția unde își îndeplinesc atribuțiile, dacă domiciliază în unitatea administrativ-teritorială.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here