De ziua Sfintei Cuvioase Parascheva Interviu cu Preacucernicul Părinte Paroh Pr. Antonie FĂINIŞI, Parohia Strâmba-Jiu, Gorj – ,,Sfânta Parascheva este cunoscută pentru minunile pe care le-a făcut și pentru faptul că, prin rugăciunile închinate ei, multe persoane s-au vindecat de boală!”

1244
fbt

-Rep. Preacucernice Părinte, astăzi este Hramul Bisericii «Sfânta Cuv. Parascheva», o sărbătoare de suflet a credincioşilor din parohie, de aceea, pentru început, aş dori să vă întreb, cu ce sentimente trăiţi acest eveniment pastoral?
-Pr. A. F. Cu sentimentele slujirii cu dăruire şi cu mare iubire a unui sfânt lăcaş în care mă simt ca acasă şi unde stau de vorbă cu Dumnezeu, dar şi cu aceşti oameni minunaţi care fac parte din parohia noastră!
-Rep. Puteţi să-mi amintiţi câteva nume ale acestor credincioşi care vă sunt aproape în momente din acestea de sărbătoare?
-Pr. A. F. Toţi îmi sunt dragi şi îi slujesc în egală măsură, dar la sufletul meu se află familia Octaviana şi Petrică Popescu, familia Nicolaeta şi Sandu Urezeanu, d-na Primar Cristina Cilibiu şi doamna Georgeta Ştirban, iar lista poate continua, pentru că nu aş vrea să supăr pe nimeni, dacă am uitat să-l amintesc!
-Rep. Iată, ca întotdeauna, sunteţi înconjurat de mulţi tineri, în primul rând chiar de către fiul dumneavoastră, Radu Făinişi, de studenta în medicină Bianca Ştirban, dată fiind preacuparea Preacucerniciei voastre de a desfăşura activităţi educative prin angrenarea tinerilor la viaţa spiritual din Strâmba-Jiu şi din tot oraşul Turceni!
-Pr. A. F. Tinerii sunt pentru mine «izvorul viu» al credinţei, pentru că e important să fii tânăr în orice context, iar pandemia de coronavirus (COVID-19) face și mai dificilă această perioadă a vieții. Cu școli închise și cu o serie de evenimente anulate, mulți tineri pierd activități importante, dar și interacțiuni obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii sau participarea la clasă, ca şi aceste sărbători înscrise în calendarul nostru creştin-ortodox!
-Rep. În orice caz, dacă învăţământul online, închiderea școlilor și titlurile alarmiste vă provoacă neliniște, să știți că nu sunteți singurul preot slujitor şi părinte care simte permanent acest lucru!
-Pr. A. F. De fapt, aceasta este reacția normală, iar psihologii, ca şi teologii, au acceptat de mult că anxietatea este o funcție obişnuită care ne alertează în caz de pericol și ne ajută să luăm măsuri de protecție! Uneori, anxietatea te ajută să iei deciziile necesare în situația actuală: să nu îți petreci timpul cu alte persoane sau în grupuri mari, să te speli pe mâini și să nu îți atingi fața! Aceste emoții ne determină să ne protejăm și să-i protejăm pe ceilalți, iar tot acest mecanism ne face să avem grijă de ceilalți oameni din comunitatea noastră, să ne gândim și la cei din jurul nostru!
-Rep. Vorbiţi atât de frumos, ca un cadru didactic specializat!
-Pr. A. F. Domnule profesor, teologii şi psihologii știu că atunci când ne aflăm în situații dificile de durată este bine să împărțim problemele în două categorii: cele în privința cărora putem face ceva și cele în privința cărora putem face prea puţin sau nu putem face mai nimic! În condițiile actuale, multe lucruri se încadrează în cea de-a doua categorie, dar există o măsură care ne ajută să facem față situației şi să ne ocupăm timpul cu diverse activități spiritual! Ca modalități prin care putem să ne destindem și să ne creăm un echilibru în viața de zi cu zi, cred că sunt şi aceste sărbători creştine, menținând, totodată distanța socială, pentru că rețelele de socializare sunt canale de comunicare excelente!
-Rep. Preacucernice Părinte, parcă ne-am luat cu vorba şi am uitat să vorbim puţin şi despre Sfânta pe care o sărbătorim astăzi!
-Pr. A. F. Data la care este sărbătorită Sf. Cuv. Parascheva este în fiecare an aceeași, iar credincioșii care se întreabă când este Sfânta Parascheva trebuie să știe că pomenirea acesteia se face în fiecare an, în luna octombrie, mai exact pe data de 14 octombrie.
-Rep. Prin ce este cunoscută această sfântă binecuvântată?
-Pr. A. F. Sfânta Parascheva este cunoscută pentru minunile pe care le-a făcut și pentru faptul că prin rugăciunile închinate ei foarte multe persoane s-au vindecat de boală. Mai este cunoscută pentru credința ei și pentru că și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu!

,,Sf. Cuv. Parascheva, cunoscută şi sub denumirea de «Sfânta Vineri», este cea care stăpânește lumea femeilor și îndeletnicirea lor”!

-Rep. V-aş ruga, pe scurt, câteva cuvinte despre viaţa sfintei!
-Pr. A. F. Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivata din Tracia, a fost botezată și crescută în religia creștină, aceasta făcând parte dintr-o familie înstărită. Încă din primii ani de viață, a simțit o apropiere de Dumnezeu, astfel că mergea frecvent la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, aflându-se la biserică, Sf.Cuv. Parascheva a auzit o glăsuire care a îndemnat-o să se apropie și mai mult de credință: ,,Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie!”, iar aceste cuvinte sfinte au făcut-o să urmeze întocmai îndemnul sfânt și să își dăruiască hainele unui om sărac. Fiindcă petrecea majoritatea timpului rugându-se, Sf. Cuv. Parascheva a simțit nevoia să se retragă în pustietate şi pentru o perioadă de 5 ani a rămas la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, după care a plecat la Ierusalim. Un înger i-a apărut în vis și a îndemnat-o să se îndrepte din nou către locurile natale, astfel că s-a întors la Epivat, dar fără să le dezvăluie celor din jur cine este cu adevărat. În cele din urmă, Sf. Cuv. Parascheva și-a găsit sfârșitul pe meleagurile natale, dar, pentru că nu și-a dezvăluit identitatea, aceasta a fost îngropată ca o străină. După un timp, niște credincioși care săpau o groapă pentru a îngropa un marinar, au găsit trupul Sfintei intact, iar, cu toate acestea, ei au decis ca să-l îngrope pe marinar alături de Sf. Cuv. Parascheva. Într-o noapte, Sfânta i-a apărut în vis unui bărbat și l-a mustrat pentru că nu a pus trupul neputrezit la loc de cinste! După aceea, a fost dezgropată, iar moaștele ei au fost depuse la Biserica «Sfinților Apostoli» din Kallicrateia. După multe peregrinări, potrivit cronicilor bisericești, moaștele au fost dăruite domnitorului Vasile Lupu de către Patriarhia din Constantinopol, după ce domnul Moldovei s-a angajat să achite datoriile Patriarhiei față de turci. Moaștele au fost aduse în țară împreună cu un hrisov semnat de Patriarhul Constantinopolului, Partenie, considerat, astăzi garanția autenticității moaștelor, care nu au fost niciodată supuse unor analize științifice.
-Rep. De aproape o săptămână, credincioşii vin la Iaşi, în pelerinaj, la moaștele Sfintei Parascheva!
-Pr. A. F. Pentru că nenumărate sunt minunile şi vindecările de boli ce s-au făcut credincioşilor, care au alergat în rugăciuni şi lacrimi la moaştele Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva, de-a lungul celor 350 de ani de când ocroteşte Moldova şi ţara noastră!
-Rep. Putem vorbi puţin şi despre aceste minuni?
-Pr. A. F. Sf. Cuv. Parascheva, cunoscută şi sub denumirea de «Sfânta Vineri», este cea care stăpânește lumea femeilor și îndeletnicirea lor, fiind cinstită ca o aducătoare de ploi aspre care aduc belșug și roade. Este cunoscută ca fiind ocrotitoarea apelor, iar chipul său apare de multe ori lângă râuri sau fântâni, apa devenind chiar tămăduitoare. Rugăciunile închinate Sfintei Parascheva au puterea de a vindeca bolile trupești și sufletești, apreciindu-se că este protectoarea celor săraci, bătrâni și a tuturor celor aflați în nevoie.
-Rep. Cum o regăsim în tradiţiile şi în obiceiurile noastre?
-Pr. A. F. În unele zone ale ţării, ca şi la noi în Gorj, există obiceiul prin care icoana Sfintei Parascheva este așezată lângă fântâni și izvoare, iar ziua aceasta este cunoscută ca o zi de pomenire în memoria celor plecați dintre noi. De aceea, se dă de pomană pâine din grâul nou și din mustul produs în propria gospodărie! Conform tradiției, de azi, țăranii noştri vor afla cum va fi vremea la iarnă și în funcție de modul în care care dorm oile în ziua praznuirii. Dacă oile dorm unite, atunci iarna va fi grea, dacă dorm răzleţite, iarna va fi una blândă. Tot de Sfânta Parascheva, putem afla vremea pentru următoarea perioadă. Dacă afară este frumos sau mohorât, așa vor fi toate sărbătorile până la finalul anului, dacă zilele au fost ploioase, atunci înseamnă că iarna se apropie cu pași repezi și primele ninsori ar putea cădea în curând!
-Rep. Ce nu ne este îngăduit să facem în această zi?
-Pr. A. F. Nu se lucrează câmpul, nu se spală rufe și sunt interzite cusutul și torsul, iar, conform tradiției, fetele care spală și cos în această zi rămân nemăritate. De asemenea, nu se mânâncă nuci, castraveți și poame în formă de cruce şi este interzis ca să mâncăm fructe închise la culoare și pepene roșu, pentru că acestea aduc aminte de sacrificiul martiric al sfintei!
-Rep. Vă mulţumesc pentru acest interviu şi să aveţi mult spor duhovnicesc la oficierea Sfintei Liturghii!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here