David obligă CE Hunedoara să-i plătească datoria de miliarde

241

Fabrica de cauciuc din Târgu-Jiu, condusă de Viorel David, a câştigat recent în instanţă un proces deschis împotriva Complexului Energetic(CE) Hunedoara, structura datorându-i societăţii din Gorj aproape 12 miliarde de lei vechi. CEH este astfel obligată să-i achite, de urgenţă, banii în cauză societăţii din Gorj, chiar dacă structura se confruntă cu grave probleme legate de lichidităţi. Complexul Energetic Hunedoara se află de altfel în cea mai neagră situaţie financiară de la înfiinţarea din 2012, iar conducerea unităţii s-a plâns deja că aceasta se află în prăbuşire financiară, luna trecută, CEH fiind călcat şi de anchetatori DNA.

Fratele Complexului Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situaţie fără ieşire în ceea ce priveşte problemele financiare cu care se confruntă unitatea. Mai mult, structura pierde pe bandă rulantă şi procesele cu creditorii, Artego SA din Târgu-Jiu reuşind, săptămâna trecută, să oblige CEH să-i achite o datorie de aproape 12 miliarde de lei vechi, urmare a unor produse livrate, dar neplătite la timp. Procesul s-a aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, fabrica condusă de Viorel David reuşind din primul termen să aibă câştigul de cauză dorit.
“Admite cererea de ordonanţă de plată formulată de către creditoareea SC Artego SA împotriva debitoarei Complexul Energetic Hunedoara SA şi în consecinţă: Ordonă debitoarei să plătească creditoarei suma de 1.198.433,88 lei cu titlu de debit în termen de 20 zile de la rămânerea definitivă a prezentei ordonanţe. Obligă debitoarea să plătească creditoarei suma de 200 lei, cheltuieli de judecată”, a decis instanţa, săptămâna trecută, dând însă posibilitatea debitoarei la cererea în anulare.
viorel davidSNTFM CFR Marfă a deschis un proces similar Artego cu CE Hunedoara, acesta urmând să se judece însă la aceeaşi instanţă pe 7 septembrie.
Chiar dacă instanţa obligă CE Hunedoara să-şi achite datoriile, prin sentinţă judecătorească, punerea în practică a soluţiilor sunt greu de făcut atâta timp cât societatea duce lipsă de lichidităţi.

facs deschidereCE Hunedoara, lipsit de perspective!
Presa din Valea Jiului anunţa recent de altfel că, structura înfiinţată cu trei ani în urmă, Complexul Energetic Hunedoara, nu mai are viitor. Pierderile sunt prea mari, datoriile depăşesc puterea financiară a CEH, iar ajutoarele financiare vin cel mult sub formă de împrumuturi, care trebuie rambursate cu tot cu dobânda aferentă.
Din aceste motive, tot mai multă lume este conştientă că acesta este cântecul de lebădă al CEH, complex înfiinţat chiar de Ziua Morţilor, în data de 1 noiembrie 2012. Jurnaliştii din judeţul vecin susţin că CEH s-a născut sub o “zodie” nefastă, în timp ce administraţia, pe mână cu sindicatele, l-au băgat în groapă mai repede decât se aştepta oricine. Din acest motiv, degeaba sindicatele reprezentative strigă acum din toate puterile că entitatea eneregtică a fost îngropată de deciziile nefaste adoptate de administraţie sau de managementul defectuos, că până la urmă, în realitate, culpa este comună.
Situaţia la Complexul Energetic Oltenia pare puţin mai bună decât a CEH-ului, deoarece datele financiare arată şi aici pierderi tot mai mari.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here