Dați în judecată pentru ajutoarele de urgență. Primăria le-a dat banii, iar acum îi cere înapoi!

1357

Mai mulți rovinăreni au fost dați în judecată pentru restituirea ajutoarelor de urgență primite în urmă cu 4-5 ani. În baza solicitărilor depuse și a anchetelor sociale, oamenii au beneficiat de bani din bugetul local pentru rezolvarea unor probleme urgente. Cum nu au adus documente justificative privind folosirea ajutoarelor de urgență în scopul solicitat, rovinărenii sunt chemați în instanță și obligați să restituie banii.

Este și cazul unui bărbat care a solicitat, în urmă cu cinci ani, ajutor de la Primăria Rovinari, pentru a-și rezolva problemele de sănătate.
Pentru asta, prin dispoziția primarului, rovinăreanul a beneficiat de un ajutor de urgență în cuantum de 300 de lei.
Potrivit legii, primarii pot acorda, din bugetul local, ajutoare de urgență familiilor și persoanelor care se află în situații de necesitate cauzate de calamități naturale, incendii, accidente, precum și pentru alte situații deosebite, stabilite prin hotărâre a consiliului local.
În acest caz, rovinăreanul a solicitat sprijin financiar în vederea efectuării unor investigații medicale solicitate de medicul de familie. El a primit suma de 300 de lei, îndeplinind condițiile de acordare a ajutoarelor de urgență prevăzute de HCL Rovinari nr. 14/27.02.2012 privind stabilirea situațiilor deosebite pentru care se acorda ajutor de urgență persoanelor singure sau familiilor aflate în dificultate.
Bărbatului i s-a transmis că trebuie să aducă documente doveditoare privind cheltuirea banilor, respectiv acte medicale, bilete de călătorie etc.

Curtea de Conturi a depistat prejudiciile
Ulterior, în 2019, Camera de Conturi Gorj, în urma auditului financiar efectuat asupra conturilor anuale de execuție bugetară pe anul 2018 la Unitatea Administrativ Teritorială a Orașului Rovinari, a decis extinderea verificării asupra tuturor beneficiarilor de ajutor de urgență și, în condițiile neîndeplinirii obligației de a prezenta documente justificative, luarea măsurilor pentru stabilirea întinderii prejudiciului și aplicarea măsurilor legale de recuperare.
Așa se face că rovinăreanul a fost notificat să prezinte documente privind utilizarea sumei de 300 de lei.
Cum bărbatul nu a răspuns solicitării primăriei, acesta a fost dat în judecată. După două termene, instanța s-a pronunțat în acest caz.
Judecătoria Târgu-Jiu a reținut că suma acordată de Primăria Rovinari reprezintă o plată nedatorată, supusă restituirii.
„Admite cererea. Obligă pârâtul la plata sumei de 300 lei reclamantului reprezentând ajutor de urgență acordat în anul 2016. Fără cheltuieli de judecată, nemaifiind solicitate. Cu apel care se va depune la Judecătoria Tg.-Jiu, în termen de 30 zile de la comunicare.
Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților de către grefa instanței azi, 09.04.2021 la Judecătoria Tg.-Jiu”, a decis instanța.
Și cazul nu este unul singular, zeci de rovinăreni fiind dați în judecată pentru restituirea ajutoarele bănești primite în urmă cu mai mulți ani.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here