D’ale culturii şi literaturii gorjene

942

II
După cum afirmam în articolul anterior, cu accente umoristico-satirice şi confesive, am decis să ies la pensie, la cererea mea, cu data de 1 septembrie 1999, profitând de situaţia favorabilă şi de convingerea personală după care pot continua, ca suplinitor, învăţământul preuniversitar şi publicistica, la revista cultural-artistică Interval, a Colegiului Naţional Spiru Haret din Târgu-Jiu, ca şi la alte reviste de profil cultural-literar din municipiu şi din ţară.
Nu uit să mărturisesc cu gratitudine că anii cei mai roditori, ca profesor, publicist şi autor de cărţi cu exerciţii critice de digitaţie, după expresia modestă şi autoironică a poetului Ion Barbu, i-am trăit la Colegiul menţionat mai înainte, sub manageriatul d-lor directori, prof. dr. Gheorghe Gorun şi prof. informatician Flavius Boian.
Trebuie să le mulţumesc, de asemenea, celor care au coordonat întreaga mea activitate cultural-literară şi artistică din spaţiul gorjean, pe care i-am evidenţiat în acelaşi articol publicat în paginile cotidianului independent Gorjeanul. Ion Mocioi şi Ion Sanda s-au aflat la conducerea culturii, literaturii şi artei gorjene, ca miniştri judeţeni, după cum afirma cu jovialitatea-i recunoscută cel de-al doilea, în anii sumbri ai dictaturii comuniste din epoca de aur a lui Ceauşescu. Ion Mocioi s-a afirmat şi s-a impus, mai ales, ca un infatigabil brâncuşiolog gorjean şi devotat custode, al valorilor ecleziastice de la Casa Muzeală Iosif Keber, dar şi ca un veritabil ctitor al Muzeului Tudor Arghezi de la Târgu Cărbuneşti, apoi al altui muzeu cu valori literare şi de arte plastice ridicat la Teleşti.
Nu-i putem ignora nici creaţia de poet şi prozator memorialist sau de lingvist tradiţionalist şi de profesor la Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu.
Ion Sanda a cochetat, la tinereţe, cu poezia şi cu filmul, dar, din diferite motive, nu a perseverat în direcţia desăvârşirii acestor domenii ale artei cuvântului şi cinematografiei.
În toţi anii în care a condus cultura şi creaţia literar-artistică din municipiu şi din judeţ, i-a stimulat, cu generozitate, pe toţi scriitorii, debutanţi ori consacraţi, de pe meleagurile brâncuşiene şi argheziene, ca şi pe cei cunoscuţi la nivel naţional.
Regretaţii Nicolae Diaconu şi Viorel Gârbaciu, înzestraţi cu incontestabile virtuţi creative, poetice, critice şi muzicale, s-au manifestat totuşi incomplet, primul, sub influenţe benefice ale atmosferei teoretice şi artistice de la gruparea clujeană Echinox, iar al doilea, ca un remarcabil poet pentru toate vârstele, epigramist, folkist şi ctitor al emisiunii radiofonice Curtea cu prieteni. Doamna Olimpia Bratu s-a transferat la Direcţia Culturii şi Literaturii Gorjene, de la Muzeul Judeţean Alexandru Ştefulescu din Târgu-Jiu, apoi, ca manager, la o instituţie, la fel de importantă, Biblioteca Judeţeană Christian Tell din municipiul nostru, unde funcţionează şi în prezent, patronând interesante şi eficiente concursuri, cum a fost cel de literatură universală, cu elevii de la Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, coordonaţi de regretata şi inegalabila doamnă profesoară Elena Roată.
La asemenea concursuri, de literatură naţională, au fost prezenţi şi elevi talentaţi şi pasionaţi de la Colegiul Naţional Spiru Haret, îndrumaţi, ca mentor, de doamna profesoară Luminiţa Dima. Trebuie să remarcăm şi un alt aspect eficient şi lăudabil al activităţii manageriale de la Biblioteca Judeţeană, constând în interesante şi atractive lansări de carte şi reviste, culminând prin romanul Femei de iasomie al scriitorului gorjean şi doljean, profesorul universitar de filosofie Ionel Buşe, şi cu placheta de versuri Rotitor, a opta carte a poetei Zoia Elena Deju. Amintim prezenţa, ca moderator al acestor evenimente literare, a poetului şi artistului plastic Viorel Surdoiu. Evidenţiem, în altă ordine de idei, întâlnirile cu importanţi scriitori, critici şi istorici literari sau eseişti contemporani. Ion Cepoi a încheiat în acest an, prin retragerea la pensie, o activitate managerială completă şi veritabilă, exemplară, pentru domeniul vast şi generos al culturii, literaturii şi artei gorjene. Nu întâmplător, la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu din Târgu Jiu, Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România i-a oferit, pe scenă, lui Ion Cepoi, Diploma de Excelenţă pentru contribuţia preţioasă şi consecventă la promovarea literaturii române contemporane, la data de 30 mai 2022.
Ion Trancău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here