Cum se distribuiau buteliile pentru aragaz la Tismana

451

rand la buteliiScriu acest articol pentru a cunoaşte şi tânăra generaţie de acum ce necazuri aveau părinţii lor până în anul 1990 pentru a putea să schimbe o butelie pentru aragaz la Tismana când venea maşina cu butelii în faţa Primăriei Tismana.

Secretarul primăriei Gheorghe Grama întocmea un tabel cu locuitorii comunei care veneau să schimbe butelia, după situaţia dată de secretarul adjunct P.C.R., Dumitru Miloiu care pentru primarul Modoran era precum Boc acum pentru Băsescu, care se ţinea seama de: dacă gospodarii satelor au făcut contracte cu statul pentru porci, dacă şi-au achitat produsele la magazinul din sat la achiziţii, unde fiecare gospodar avea o fişă întocmită de la primărie după registrul agricol, evidenţă pe care o ţinea gestionarul magazinului alimentar, dacă au predat laptele vacii sau brânza oilor la centrul de colectare. Şi după sezon dacă au fost la recoltatul şi sortatul cartofilor la Peştişani, dacă au fost la săpatul pomilor şi recoltatul fructelor la Ferma din Leleşti, dacă au fost la cositul fânului la I. A. S-uri, dacă şi-au achitat impozitele fixate de primărie. Pentru mobilizarea locuitorilor la aceste activităţi erau obligaţi să o facă deputaţii comunali în satele unde locuiau.

În ziua când venea maşina cu butelii pentru aragaz, omul de serviciu al primăriei Vasile Gruiescu scotea în stradă buteliile salariaţilor primăriei, dar fără tabel şi întotdeauna erau peste 15 butelii, când angajaţii primăriei erau 11 persoane, aşa că şefii din primărie mai schimbau şi pentru cei apropiaţi lor.

După ce Vasile ducea în primărie buteliile, ieşea pe scara primăriei secretarul Grama care citea numele celor înscrişi în tabel care mergeau cu butelia goală la maşina venită de la Tg-Jiu unde plăteau costul şi luau una plină. Dar nu toţi gospodarii comunei reuşeau să schimbe buteliile şi se duceau cu ele goale acasă.

După ce s-a construit în apropierea Gării C. F. F. Tismana depozitul pentru carburanţi P. E. C. O. şi o magazie unde să fie depozitate şi buteliie pentru aragaz, toţi posesorii care aveau butelii s-au bucurat că nu se va mai face tabel de primărie de către secretarul Grama şi vor fi schimbate buteliile după cum se prezintă cu ele la uşa magaziei.

Dar bucuria gospodarilor din comună care, unii veneau cu o zi înainte să fie siguri de schimbare, a fost ştirbită de comportarea gestionarului depozitului Ioniţă Pârjol care a distribuit buteliile după bunul plac. Spun asta, deoarece când venea maşina de la Tg-Jiu cu butelii, veneau din atelierele Gării muncitorii care ajutau la descărcatul din maşină a buteliilor până în magazie şi erau primii care plecau cu buteliile pline şi erau oprite în magazie butelii pentru apropiaţii lui Ioniţă. La uşa magaziei erau Drumen care luau de la gospodari buteliile goale şi aduceau în schimb pe cele pline, iar gestionarul Ioniţă primea doar banii pentru valoarea conţinutului. Şi la acest depozit nu reuşeau toţi să schimbe şi plecau acasă cu buteliile goale.

Nimeni nu-şi explică astăzi de ce era lipsă de butelii, când acum în toate satele comunei sunt centre unde sunt suficiente butelii pentru a fi schimbate, cum este şi în satul Pocruia, 7 centre.

Dar singura deosebire, faţă de trecut când produsul avea aceiaşi valoare în toate centrele, astăzi preţurile sunt diferite, fiecare gestionar de centru pune adaosul comercial cum vrea el.

Învăţător pensionar, Sandu Ciolacu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here