Cum influenţează căderea guvernului economia

466
brokeriBrokerii de pe piaţa monetară se aşteaptă ca, în următoarele zile, euro să treacă de pragul psihologic de 4,3 lei.

Căderea guvernului Boc ar putea arunca în aer acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) deoarece respectarea termenelor pentru condiţionalităţile impuse de FMI este aproape imposibilă. „Căderea guvernului Boc ar putea pune în pericol acordul cu FMI deoarece trebuiau aprobate nişte legi până la vizita delegaţiei FMI de la finalul lunii octombrie. Iar una dintre legi era chiar a pensiilor, care era impusă de FMI. În condiţiile date nu ştiu dacă această lege se va aproba. De fapt sper să avem guvern până la vizita FMI, deoarece acum nu au nici cu cine să discute“, zice analistul Bogdan Baltazar.

Demiterea guvernului Boc prin moţiunea de cenzură va avea repercusiuni şi asupra leului şi a bursei. „Va continua presiunea asupra leului, vor continua restricţiile pe care şi le-au autoimpus atât investitorii străini, cât şi cei români şi ne aşteptăm la un blocaj administrativ. Administraţia va continua să lucreze la jumătate din «turaţie»“, a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. De fapt, ieri, 13 octombrie, euro a atins pragul de 4,3 lei imediat după anunţarea trecerii moţiunii de cenzură, însă ulterior a început să coboare spre 4,28 lei, dealerii suspectând o intervenţie a băncii centrale. Cursul de referinţă anunţat pe 13 octombrie de BNR a fost de 4,2897 lei/euro, nivel ce n-a mai fost atins din 24 martie, când era de 4,2924 lei/euro. Luni, 12 octombrie, banca centrală afişase un curs de referinţă de 4,2840 lei/euro.
Brokerii de pe piaţa monetară se aşteaptă ca, în următoarele zile, euro să treacă de pragul psihologic de 4,3 lei. „Căderea guvernului, bucuria speculatorilor”, spune Cristian Sima, preşedintele WBS România. „Mă bucur că guvernul Boc a căzut şi sper ca euro să crească faţă de leu. Şi cred că va creşte chiar dacă BNR va mai interveni în piaţă. În ceea ce priveşte viitorul s-ar putea ca schimbarea să fie de bun augur pentru români. Un guvern de tehnocraţi ar putea să taie în carne vie şi să facă cu adevărat o reformă care să pună pe drumul cel bun economia”, mai spune Cristian Sima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here