Cum combat autoritățile din Dănești codul galben de precipitații? -Permit desființarea unui canal de evacuare a apelor pluviale

569

Șefii administrației locale din Dănești au fost reclamați, ieri, prefectului de Gorj, Gheorghe Paraschivu, de către un localnic din satul Văcarea, aparținând acestei comune, că ar fi permis, în mod ilegal, desființarea unui canal de evacuare a apelor pluviale, fără să se gândească că gospodăria reclamantului, dar și alte două din vecinătate, sunt puse în pericol de viitoarele inundații. Cetățeanul susține chiar că vicele PSD ar fi închis ochii cu bună știință la astuparea canalului, deoarece persoanele care au făcut asta sunt tocmai cei care au cumpărat un teren de la alesul Marcel Bîzu. Viceprimarul neagă însă acuzațiile și subliniază că noii proprietari nu ar fi comis, în opinia sa, nicio ilegalitate prin mutarea canalului, chiar dacă pericolul de inundații din zonă este inerent.

În timp ce autoritățile județene sunt în alertă, Gorjul ieșind de sub cod portocaliu ca ieri să intre în cel galben de ploi abundente, proprietarii a trei gospodării din comuna Dănești nu mai dorm nopțile cu gândul că locuințele le vor fi iar inundate. Temerile sunt chiar mai mari de data aceasta, deoarece canalul de evacuare a apelor pluviale, care trecea în apropierea proprietăților lor, a fost astupat de noii proprietari ai unui teren, achiziționat anul trecut de la viceprimarul comunei Dănești, Marcel Bîzu.

Iar pagube
Unul dintre proprietari este și Marian Peptan, care susține că se confruntă, de ani buni, cu fenomenul acesta, omul fiind sătul de sesizările pe care anual le-a făcut către autoritățile locale și județene. Acum însă cetățeanul a reclamat problema direct prefectului de Gorj, cetățeanul fiind convins că va suferi pagube și mai mari după ce canalul de scurgere a apelor dinspre pădure a fost înfundat de noii săi vecini. “Viceprimarul Bîzu a acceptat înfundarea canalului care traversează DJ 663 și un drum comunal din localitatea Văcarea ca să îi ofere un avantaj cumpărătorului terenului său, fără să se mai gândească la noi ceilalți proprietari de terenuri din zonă. Deși l-am întrebat și pe el și pe primar de ce a făcut asta, punându-mi în pericol gospodăria, vicele a dat din umeri, în timp ce primarul a recunoscut că demersul a fost ilegal, dar nu a făcut nimic ca să repare nedreptatea. Din acest motiv, am sesizat, miercuri, Prefectura Gorj în legătură cu pericolul pe care îl prezintă astuparea canalului în cauză și i-am cerut prefectului să ia măsuri și să desfunde canalul. Sper să fim ocoliți de inundații, în ciuda avertizării de cod galben de precipitații pentru județul Gorj”, a declarat Marian Peptan.
Omul, de altfel, subliniază că a sesizat problema canalului și când acesta nu era înfundat, dar, cu toate acestea, autoritățile locale nu au ținut cont de nimic și au decis să desființeze drumul de scurgere a apelor din pădure.
“În loc să rezolve problema, vicele mi-a reproșat că ar fi făcut o greșeală când în anul 2000 mi-a dat autorizație de construcție pentru locuința mea din Văcarea și titlu de proprietate asupra terenului. Asta, deși cunoaște foarte bine că eram cu toate actele în regulă. Intenționez să îi fac însă o plângere penală acestuia, dar și primarului, dacă și acum proprietatea mea va fi inundată. Îi voi acuza de neglijență și abuz în serviciu”, a completat Peptan.

Vicele regretă
În replică, viceprimarul Marcel Bîzu susține că acuzele lui Peptan la adresa sa ar fi nefondate, alesul local PSD susținând că nu s-ar face vinovat de nimic în legătură cu acel canal. Viceprimarul susține, de asemenea, că nu e niciun secret că a vândut acel teren, în 2016, unei persoane din București, dar menționează că, în actele cadastrale pe care le deținea anterior vânzării, canalul respectiv nu apare. “Canalul nu apare în acte pe fostul meu teren, motiv pentru care noii proprietari au putut să facă ce au dorit cu acea scurgere de apă. Eu știu că au mutat cursul pe la marginea proprietății și nu consider că au făcut ceva ilegal. Reclamațiile lui Peptan nu mă îngrijorează, deoarece face asta de ani buni. Chiar regret sincer că i-am permis să construiască în acea zonă, atunci când era primar, deoarece terenul este inundabil fiind în pantă. Nu pot spune că inundarea terenurilor din zonă se datorează acelui canal. În ce privește prezența canalului pe hartă, acesta este trecut din pix. Mai regret că l-am ascultat pe Marian Peptan și mi-am vândut terenul tocmai unei rude de-ale sale, stabilite în București”, a explicat viceprimarul Bîzu.

Risc de proprietar
În ce privește pericolul viitor de inundații, reprezentantul administrației locale susține că nu își face probleme la acest capitol, riscul fiind doar al celor care au construit în zonă, conștienți că terenul este ușor inundabil. De altfel, canalul de scurgere din Văcarea, pe porțiunea de 200 de metri, a creat probleme proprietarilor din zonă încă din 2008. Problemele au fost semnalate încă de atunci autorităților locale și județene, în zonă venind de mai multe ori, reprezentanți ai ISU Gorj, de la Apele Române și chiar prefectul județului, aceste autorități dispunând curățarea canalului pentru ca gospodăriile din zonă, în caz de precipitații abundente, să nu mai fie afectate de inundații.
Demersul a fost binevenit pentru proprietarii din zonă, care acum cred că nu mai au nicio protecție în cazul precipitațiilor abundente anunțate de meteorologi pentru zilele următoare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here