Cu sprijinul CJ Gorj / 45 de contracte de finanţare pentru comunele din judeţ

650

În acest an, în baza Programului Național de Dezvoltare Locală, la nivelul județului Gorj, se vor realiza mai multe investiții privind reabilitarea/modernizarea drumurilor comunale și realizarea de sisteme alimentare cu apă, canalizare și epurare ape uzate. În acest sens, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a alocat autorităților publice locale de pe raza județului Gorj suma totală de 11.055.617,60 de lei.

Ca urmare a demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean Gorj, Ion Călinoiu, autoritatea județeană a asigurat din punct de vedere administrativ, centralizarea obiectivelor de investiții în vederea alocării sumelor de bani repartizate primăriilor într-un timp cât mai scurt, precum și transmiterea acestora către ministerul de resort. Astfel, vineri, 8 mai, la sediul Consiliului Județean Gorj au fost semnate 45 de contracte de finanțare pentru mai multe localităţi.
Astfel, pentru Aninoasa s-au alocat bani pentru realizarea canalizării şi a staţiei de epurare în sistem centralizat pentru satele Aninoasa şi Groşerea, precum şi pentru construirea şcolii primare nr. 1 din satul Costeşti. Baia de Fier a primit fonduri pentru realizarea infrastructurilor de alimentare cu apă în zona turistică Rânca-Corneşul Mare şi pentru satul Cernădia şi comuna Baia de Fier. Investiţie importantă se va face şi la Bălăneşti, şi anume modernizarea drumului comunal DC 5 Voiteştii din Deal.

Modernizări şi infrastructuri noi
Administraţia locală din Băleşti a primit finanţare, cu sprijinul CJ Gorj, pentru realizarea infrastructurii de alimentare cu apă în satele Cornești, Găvăneşti, Stolojani, Tălpăşeşti şi Rasova, reabilitarea sistemului rutier DC 91, şi proiectul de canalizare menajeră pentru satele Ceauru şi Băleşti. La Bărbăteşti vor începe lucrările de modernizare a DC 43, sat Socu, în timp ce la Bengeşti-Ciocadia se va moderniza DC 21 Bengeşti-Bîrcii-Ciocadia.
De asemenea, satele Lihuleşti, Berleşti, Pîrîul Viu şi Gîlceşti de pe raza comunei Berleşti vor beneficia de realizarea infrastructurii de alimentare cu apă. Mai multe proiecte vor fi demarate şi în comuna Bîlteni prin PNDL, unde se vor moderniza drumuri stradale, se va reabilita sistemul de alimentare cu apă potabilă de pe raza satelor Cocoreni, Peşteana Jiu, Bîlteni şi Vlăduleni.
La Brăneşti, nu mai puţin de 7,9 kilometri de drumuri comunale şi stradale vor fi modernizate, în timp ce în oraşul Bumbeşti-Jiu vor şi reabilitate străzi, trotuare, căi de acces şi vor fi amenajate noi locuri de parcare. Şi DC 12 Bercești, Zorlești, Bumbești-Pițic, va fi reabilitat pe o lungime de 3,6 kilometri, urmând ca şi comuna Bustuchin să beneficieze de sistem de alimentare cu apă pentru satele Poieniţa, Nămete, Valea Pojarului, iar DC 30 între km 3+000 Poiana Seciuri şi km 6+156 Poieniţa, din comuna Bustuchin va fi modernizat. La Cătunele se va pune pe picioare un sistem de canalizare menajeră pentru comună, în timp ce la Crasna se va realiza alimentarea cu apă pentru satele Cărpiniş şi Radoşi.
Drumuri modernizate vor fi şi la Dănciuleşti DC 36 DănciuleștiI-Zaicoi-km 0+000 – km 3+000, la Dragoteşti DC 67 A Corobăi – Slivileşti, şi alte câteva în comuna Drăguţeşti. Tot prin PNDL, şi judeţul Gorj a primit finanţare pentru reabilitarea DJ 673A Dragotești – Mătăsari – DN 67 – 27,75 km.

Alimentări cu apă şi reţele de canalizare
Prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu sprijinul CJ Gorj, s-au primit bani şi pentru următoarele proiecte: extindere, captare și aducțiune apă din punctul “Cucute” și amplificare gospodărie apă (înmagazinare) în comuna Lelești; modernizare DC 33 Măru – Seaca în comuna Logrești; modernizare şi extindere alimentare cu apă, precum şi sistem de colectare, epurare și evacuare a apelor uzate pentru comuna Muşeteşti; sistem de canalizare apă menajeră, satele Olari, Plopșoru, Sărdănești, Văleni din comuna Plopșoru; extindere rețele de canalizare menajeră în satul Polovragi; sistem de alimentare cu apă potabilă şi modernizare drumuri de interes local în comuna Runcu; modernizare drum comunal DC 46 Săulești-Purcaru 5,5 km în comuna Săulești; modernizare drum comunal DC 146 Alexeni – Vălari – Curpen, modernizare DC 146A Pârvuleşti – Vălari şi alimentare cu apă satele Vaidei, Curpen, Alexeni, Stănești, toate din comuna Stăneşti.
Ultimele localităţi din judeţ care se pregătesc de investiţii majore sunt: modernizare drumuri de interes local în comuna Stejari; alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat la Stoina; alimentare cu apă în sistem centralizat în localitățile Floreşti, Chiciora, Arpadia din Ţânţăreni; modernizare drum comunal DC 20 Copăcioasa – Pojogeni, Km 5+575 – 8+575 din Târgu-Cărbuneşti; modernizare drumuri locale din comuna Teleşti, dar şi din satele Teleşti şi Şomăneşti; modernizare drumuri sătești satele Fântânele, Urdari și Hotâroasa în comuna Urdari; alimentare cu apă comuna Văgiuleşti, satele Murgileşti şi Covrigi; alimentare cu apă în comuna Vladimir.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here