Cu sprijin interesat din primărie și CL – Ginerele și fiica liberalului Puiu Diaconescu se vor proprietari în centrul municipiului Târgu-Jiu

1212

Mihail Marius Pițu, ginerele liberalului Puiu Diaconescu, este pe cale să pună mâna pe un teren situat în zona Cinematografului Sergiu Nicolaescu, pentru care a cerut din martie Consiliului Local să i se aprobe un schimb dubios de proprietăți. Acesta oferă autorităților două terenuri, achiziționate tot de la Primăria Târgu-Jiu, în anul 2016, în suprafață totală de 500 de mp, de care este nemulțumit, pe motiv că nu are cale de acces, în schimbul terenului situat în zona zero a municipiului și a fostei centrale termice edificate pe teren. Cererea o face, în mod deloc surprinzător, în nume propriu, deși deține terenurile ce le vrea schimbate cu autoritățile, în cotă de ½, cu soția sa, Alina Elena Pițu, fiica vicepreședintelui PNL Gorj, Puiu Diaconescu, totodată consilier juridic al Primăriei Târgu-Jiu. Uimitor este că solicitarea lui Pițu, administrator de firmă, pune în mișcare roțile amorțite ale Primăriei Târgu-Jiu care, în aprilie, aprobă evaluarea proprietății, deși fostul deținător al terenului, un octogenar din municipiu, încearcă de mai bine de un deceniu să redobândească terenul ce i-a fost luat de comuniști și să cumpere centrala.

Vasile Nicolescu în vârstă acum de 83 de ani a locuit până în martie 1985 într-o casă situată pe strada Victoriei la nr.68, imobilul fiind situat în apropierea actualului cinematograf “Sergiu Nicolaescu”. Casa lui Nicolescu a fost demolată în primăvara acelui an, pe motiv de utilitate publică, pentru construirea în locul casei a unor viitoare blocuri de locuințe. Proprietarul, obligat de împrejurări, este mutat într-un alt apartament din oraș, în timp ce casa familiei sale este demolată, în locul respectiv realizându-se o construcție cu un singur etaj, în prezent spațiu comercial. Omul pierde atunci casa de peste 200 de mp și terenul de 550 de mp, pe care parțial se afla locuința, dar și centrala termică, construită la mijlocul anilor 1960.

Proprietarul acceptase atunci ca pe terenul său să fie ridicată centrala, în schimbul promisiunii ca locuința sa să fie racordată la sistemul de gaze. Niciodată, proprietarul nu a obținut de la primărie chirie pentru clădirea de 240 de mp, pentru o perioadă centrală pe gaze, care a funcționat până în anul 2008.

Niciun ban pentru teren!
Vasile Nicolescu se mută cu familia la bloc, iar după anul 2000, în baza Legii 10 începe demersuri în justiție pentru a-și recupera terenul de sub cele două construcții, doar una mai existând în fapt, adică centrala termică. Omul dă în judecată Primăria și Consiliul Local Târgu-Jiu și obține, după șase ani, hotărârea definitivă de la Înalta Curte, care îi dă dreptul să primească compensații financiare pentru terenul de 552 de mp din municipiu.
În anul 2006, când procesul se termină, centrala aflată pe fostul teren al lui Nicolescu încă funcționa, încălzind blocurile din zonă, dar și cinematograful pe atunci “Victoria” și Complexul Comercial Parângul. Omul susține acum că nu putea revendica terenul, deoarece centrala era în funcțiune. Din 2006 până în prezent, deși a corespondat intens cu ANRP pentru obținerea banilor potrivit hotărârii definitive, Nicolescu, în lipsa evaluării terenului, nu primește niciun ban.

Terenul și centrala, scoase la vânzare
În paralel, proprietarul începe o corespondență similară cu Primăria Târgu-Jiu, instituție căreia îi cere să preia el vechea centrală termică, între timp dezafectată. Acesta primește însă un răspuns negativ. Mai exact, i se comunică că nu poate cumpăra centrala, deoarece aici intervine principiul de drept “autoritate de lucru judecat”. Cu toate acestea, cetățeanul insistă să solicite achiziționarea imobilului, ca în 2012, Consiliul Local, în baza hotărârii HCL nr.137/29 octombrie 2012, să decidă că centrala solicitată de Nicolescu poate fi vândută, prin licitație publică, parțial.
Mai exact, doar 168 de mp din clădire este scoasă la vânzare și terenul de 169 de mp, restul din clădire și teren nu, pe motiv că pe această diferență se află un hidrofor care deservește blocurile din jur. Se stabilește, de asemenea, prețul pe mp, adică 235 euro pe mp de construcție și 264 euro/mp de teren. Se mai stabilește de către CL Târgu-Jiu, în același document, că dacă nu sunt cumpărători, se va vinde clădirea, în timp ce terenul de sub aceasta va putea fi concesionat pe 49 de ani cumpărătorului.

Soțul juristei Primăriei Târgu-Jiu vrea un schimb de terenuri!
În cinci ani de zile, nimeni nu se înghesuie să achiziționeze proprietatea și pentru că acrea clădire nu se vinde integral. Se vehiculează numele unor potențiali cumpărători, persoane cunoscute, dar, în fapt, nimeni nu apare la licitația publică pentru clădirea și terenul în cauză.

În primăvara lui 2017, la Primăria Târgu-Jiu apare, din senin, o cerere prin care un anumit cetățean, Mihail-Marius Pițu, care se dovedește a fi tocmai soțul juristei Primăriei Târgu-Jiu, Alina-Elena Pițu, cere să schimbe două parcele dintr-un teren cumpărat de la Primăria Târgu-Jiu, în 2016, cu un an în urmă, cu construcția de pe strada Victoriei. Solicitarea făcută de Pițu, în luna martie a anului 2017, către Consiliul Local Târgu-Jiu, ajunge pe masa acestui for o lună mai târziu.

Ginerele liberalului Puiu Diaconescu pune primăria în mișcare!
În mod surprinzător, Consiliul Local Târgu-Jiu este trezit brusc din amorțeala în care s-a aflat timp de cinci ani, când nu se mai face nimic cu centrala termică, și pune pe tapet, rapid, cererea ginerelui liberalului Puiu Diaconescu. Asta, deși, Marcel Romanescu nu era încă primar al municipiului Târgu-Jiu, la cârma primăriei aflându-se Aurel Popescu, primar interimar.

Consiliul Local aprobă cu 16 voturi “pentru”, dintre cei 17 consilieri aflați în sală, procedura de reevaluare a centralei termice dezafectate și a terenului aferent de pe strada Victoriei, zona Cinematograf “Sergiu Nicolaescu” în vederea studierii oportunității unui schimb de proprietăți. Președintele de ședință, Toader Pasti Cristian, semnează hotărârea, acesta fiind și șeful Comisiei de Urbanism a Consiliului Local.
Imediat după ședință, Primăria Târgu-Jiu i se adresează SC Consulting Company SRL pentru a întocmi raportul de evaluare, cu mențiunea că suprafața evaluată este scăzută la 160 de mp, de la 168. Evaluarea, conform raportului, se face pe 26 mai 2017, în timp ce raportul se finalizează pe 8 iunie 2017.
Potrivit documentului, valoarea de piață a proprietății imobiliare supuse evaluării este de 337.000 de lei, respectiv de 74.100 euro, fără TVA, la un curs valutar de 4,5496 lei/euro. De asemenea, se menționează în raport că valoarea de piață a terenului în suprafață de 160 de mp este de 182.000 de lei.

Prefectura Gorj taxează Primăria Târgu-Jiu
Trebuie menționat însă că în primăvara lui 2017, în timp ce terenul și centrala nu erau încă evaluate, fostul proprietar se adresează primului ministru solicitând un punct de vedere în legătură cu situația fostei sale proprietăți din Târgu-Jiu. Primește un răspuns însă de la Instituția Prefectului Județului Gorj, care este obligată să răspundă, deoarece solicitarea târgujianului la premier îi este repartizată acestei instituții, precum și la ANRP. Prefectura Gorj dă un răspuns surprinzător în cauză, adică îi explică fostului proprietar, cu subiect și predicat, că Primăria Târgu-Jiu poate să-i restituie acestuia în natură terenul și construcția aferentă de pe strada Victoria astfel: “În situația dumneavoastră, pentru terenul de 552 mp, situat în municipiul Târgu-Jiu, strada Victoriei, nr.68, ce a fost expropriat în 1980 de regimul comunist, pentru care, până în prezent nu ați primit despăgubiri, autoritatea locală, în speță Primăria municipiului Târgu-Jiu, are posibilitatea să vă restituie în natură terenul și construcția aferentă(fostă centrală termică, dezafectată în prezent) potrivit prevederilor art.10 alin.5 din Legea nr.10/2001, care dispune: Se restituie în natură și terenurile pe care, ulterior preluării abuzive, s-au edificat construcții autorizate care nu sunt necesare unității deținătoare, dacă persoana îndreptățită achită acesteia o despăgubire reprezentând valoarea de piață a construcției respective, stabilită potrivit standardelor internaționale de evaluare”.

Mai mult, pe 18 octombrie 2017, și ANRP îi răspunde fostului proprietar, trimițându-l la Primăria Târgu-Jiu să rezolve problema cu terenul din str. Victoria, deoarece Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților nu poate rezolva problema solicitantului și nici nu îi poate oferi acestuia o sumă de bani pentru spațiul ce i-a fost luat de comuniști.

Octogenarul face plângere penală…
În ciuda răspunsului primit, transmis de Nicolescu Primăriei Târgu-Jiu, acesta nu a primit înapoi vreun semn de la autoritățile locale, nici măcar legat de data în care se va licita centrala termică și terenul respectiv. Până în prezent, licitația în cauză nu a fost făcută publică, dar nu s-a făcut public nici faptul că cererea ginerelui lui Puiu Diaconescu va fi supusă aprobării Consiliului Local Târgu-Jiu.

Luni este însă o astfel de ședință, iar Nicolescu se așteaptă ca schimbul cerut de soțul juristei Pițu să fie pe ordinea de zi, urmând să fie aprobat de majoritate. “Urmare a celor petrecute în ultimul deceniu legat de fosta mea proprietate, dar și de evenimentele surprinzătoare din ultimele luni, tind să cred că lucrurile privind înstrăinarea terenului și a centralei din Victoria sunt deja tranșate.
Atrag însă atenția că aleșii locali ar trebui să pună în balanța votului cererea lui Pițu, că respectivul este ginerele lui Puiu Diaconescu, lider al PNL Gorj, dar și soțul consilierului juridic al primăriei Târgu-Jiu, Alina Pițu, foarte informată în legătură cu litigiul pe care eu l-am avut și îl am cu Primăria Târgu-Jiu. Eu nu voi renunța la demersul meu, am răspunsul pozitiv al Instituției Prefectului Județul Gorj și sunt dispus să solicit tragerea la răspundere penală a celor care vor facilita, ilegal, schimbul de terenuri solicitat în martie 2017, și deja <> cu celeritate într-un timp extraordinar de scurt.
Lucrurile de mai sus întrunesc elementele infracțiunii de corupție și nu mă refer doar la lucrurile ce se petrec acum, ci și la cele care au tărăgănat situația proprietății de pe Victoria, nejustificat, mai bine de zece ani de zile”, a declarat Vasile Nicolescu.

În declarația de avere pe 2017 a consilierei Alina-Elena Pițu, se arată negru pe alb că aceasta și soțul său, Mihail-Marius Pițu, dețin mai multe parcele de teren în Târgu-Jiu, ultima fiind achiziționată prin vânzare cumpărare în anul 2016, pare-se pe strada Călărași. Ambii soți dețin fiecare jumătate din parcela de 500 de mp, pe care doar soțul juristei îl pune la mezat pentru schimbul respectiv. Amintim că pe 25 aprilie, un ziar local scria despre “tranzacția dubioasă” aprobată de CL pe data de 24 aprilie 2017, fără să se cunoască cine este de fapt solicitantul schimbului de terenuri, respectiv, adică ginerele liberalului Diaconescu, totodată soț al uneia dintre juristele Primăriei Târgu-Jiu, bine informată în legătură cu situația juridică a terenului și clădirii respective.
Rămâne de văzut cum vor vota aleșii locali în momentul în care solicitarea lui Pițu va fi repusă pe tapet în CL Târgu-Jiu odată cu raportul de evaluare care, deși finalizat din vara acestui an, nu a fost adus la cunoștință consilierilor, în ședință publică.
ANAMARIA STOICA

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here