Cu ce preț rămâne CEO cu 2,4 miliarde de lei în conturi?

387

Disponibilizările, pentru anul acesta, bătute în cuie la Complexul Energetic Oltenia, dar și cele viitoare, au fost calculate de către administrația CEO, în bani. Calculele au dus la 2,4 miliarde de lei, care reprezintă economia unității, rezultată și din reducerea cheltuielilor de personal pentru viitorii patru ani de zile. Deciziile recente nu convin, mai ales la capitolul salarii compensatorii, motiv pentru care la subteran se iau în calcul și revolte.

Obiectivul măsurilor de eficientizare şi restructurare a Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu este reducerea numărului de personal, ci asigurarea echilibrului bugetar pentru continuitatea şi eficienţa economică a activităţii, se arată într-un comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia, postat după Comisia Mixtă de la începutul acestei săptămâni. În cuprinsul documentului se arată însă că, având în vedere pierderile cumulate de companie, de peste 1,65 miliarde de lei, înregistrate în ultimii doi ani, este imperios necesar păstrarea proporţiei corecte a cheltuielilor cu personalul în perioada 2016-2020, pentru intervalul respectiv fiind estimată o reducere a cheltuielilor totale cu 2,4 miliarde de lei.

Criteriile, aprobate chiar dacă nu convin!
În cadrul Comisiei de Negociere, reprezentanţii administraţiei au stabilit, de comun acord cu partenerii sociali, criteriile privind ordinea de prioritate la concediere şi pachetele salariale compensatorii. Astfel, principalele două criterii de disponibilizare sunt încetarea CIM-urilor salariaţilor care îndeplinesc condiţii de pensionare în termen de 24 de luni de la data concedierii şi încetarea CIM-urilor salariaţilor cu probleme deosebite, ale căror locuri de muncă se desfiinţează, se poate face numai cu acordul sindicatului din care face parte salariatul.
“Referitor la pachetele salariale compensatorii ce vor fi acordate de companie, au fost stabilite următoarele: în funcţie de data/perioada în care sunt îndeplinite condiţiile de pensionare, salariaţii vor beneficia de unul, trei sau patru salarii medii brute pe unitate, alte categorii de personal care vor fi disponibilizate, în afara salariaţilor care îndeplinesc condiţiile de pensionare în următoarele 24 de luni, vor putea beneficia de opt salarii medii brute pe unitate. Salariaţii ale căror CIM-uri vor înceta ca urmare a concedierii colective, vor beneficia, pe lângă plăţile compensatorii acordate de societate, şi de indemnizaţie de şomaj şi venit de completare”, se arată în comunicatul de presă. “Conducerea CE Oltenia apreciază poziţia comună a partenerilor sociali în consens cu cea a administraţiei, astfel încât criteriile şi condiţiile de disponibilizare negociate să nu dezavantajeze nici salariaţii, nici compania. Încă o dată, conducerea şi sindicatele au arătat că atitudinea constructivă, dialogul şi solidaritatea sunt cele mai eficiente căi de soluţionare a problemelor companiei şi că nu există decât o singură cale de urmat: cea în care interesele companiei şi ale salariaţilor să primeze”, mai precizează respectivul document.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here