Crescătorii de oi şi capre, întârziaţi la subvenţii

391

62817Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj informează că până săptămâna viitoare, mai exact până pe 15 iunie 2011, crescătorii de ovine / caprine mai pot solicita Plata Naţională Directă Complementară pentru sectorul zootehnie.

 

Pentru a beneficia de prima pe cap de animal pentru ovine/caprine, solicitantul trebuie să se prezinte la centrul local sau la cel judeţean al APIA, cu copii după buletinul de identitate, codul unic de înregistrare, certificatul de înregistrare, dovada înscrierii în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, dovada contului bancar (extras de cont). “Prima pe cap de animal se acordă pentru femelele ovine şi / sau femelele caprine care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii. Efectivul din exploataţie trebuie să fie de minimum 50 de capete de femele ovine / 25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la data de 31 martie a anului în care se face solicitarea primei, efectivul să fie înscris în Registrul naţional al exploataţiilor la data solicitării primei, să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere până la data de 31 august 2011. De asemenea, este necesar ca cererea să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine / caprine legal constituite în baza hotărârii judecătoreşti, viză care atestă efectivele pentru care se poate solicita primă”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al APIA Gorj.

187 de cereri depuse la Gorj

Conform reprezentantei APIA Gorj, până la ora actuală, în judeţul Gorj au fost depuse un număr de 187 cereri cu un efectiv de 30.363 de capete. “Anul trecut, ştiu că nici nu se terminase termenul de depunere şi aveam deja vreo 900 de solicitări de la fermierii din judeţul Gorj. Facem apel la aceştia să vină la noi cu dosarele pentru a-şi primi subvenţiile pentru caprine şi ovine”, a precizat Mirela Şerbu. Şi în acest an, dacă, în urma verificărilor, se constată diferenţe între numărul animalelor solicitat la plată şi numărul animalelor determinate (eligibile), se aplică reduceri sau excluderi de la plată. Pentru situaţia în care diferenţa dintre animalele solicitate şi cele determinate (eligibile) este mai mică sau egală cu 3%, nu se aplică nicio penalizare. Totodată, dacă raportul dintre numărul de animale cu nereguli şi numărul de animale determinat este mai mare de 50%, solicitantul este exclus de la plată pentru anul în care se face solicitarea primei pe cap de animal.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here