Crescătorii de bovine se înghesuie la subvenţii

316

cereri bovine apiaPlata Naţională Directă Complementară (PNDC) pe acest an a fost cea care i-a adus la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sau la centrele locale din judeţ pe crescătorii de bovine din Gorj, fie ei persoane fizice sau juridice.

La birourile APIA Gorj erau ieri zeci de agricultori gorjeni, crescători de bovine care doreau să obţină şi în acest an accesul la PNDC. Prima de exploataţie pentru bovine poate fi obţinută de către crescătorii de bovine doar în perioada 1 – 31 octombrie, când pot fi depuse cererile. Una dintre condiţii este ca agricultorul cu pricina să nu aibă datorii restante la bugetul de stat sau cel local, exploataţia să fie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor, să cuprindă minim trei capete de bovine, iar vârsta lor să fie de minim şase luni.

“Până ieri, APIA Gorj înregistrase un număr de 2.593 de cereri depuse de către crescătorii de bovine din judeţ pentru un efectiv de 14.925 de capete”, a declarat Mirela Şerbu, purtător de cuvânt al instituţiei.

Târgujian, eligibil la agricultura ecologică

Şi agricultura ecologică începe să prindă contur în judeţul nostru, astfel că în perioada 1 – 29 octombrie se desfăşoară cea de-a doua perioadă de depunere a cererilor pentru schemele de ajutor specific, acordate producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate şi îmbunătăţirii calităţii produselor agricole, în sectorul de agricultură ecologică, aflate în conversie. Astfel, un prim ajutor se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică.

“Producătorii agricoli pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific fie pentru exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră, sau numai pentru o exploataţie din apicultură”, a precizat Şerbu. Reprezentanţii APIA Gorj au precizat că în acest sens au fost depuse trei cereri, însă două au fost anulate deoarece încă se află în perioada de conversie. Singurul beneficiar rămas în această schemă de ajutor este un fermier din municipiul Târgu-Jiu, care a obţinut ajutor pentru sectorul apicol.

186 de cereri din zonele defavorizate

Un al doilea ajutor din sectorul zootehnic ce poate fi accesat de agricultorii gorjeni este pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate, persoane fizice şi/sau juridice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale. Cererile pentru această subvenţie se pot depune până la data de 29 octombrie, iar în prima etapă au fost depuse un număr de 186 de cereri pentru un număr de 1.032 de capete. Ajutorul specific se acordă pentru un efectiv cuprins între 2 şi maxim 15 capete vaci de lapte, iar cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 100 de euro/cap de vacă.

“Din 2008 obţin acest sprijin financiar. Am patru vaci şi în fiecare an am stat la uşile birourilor pentru a obţine subvenţia care a fost de circa 400 de lei pentru fiecare vacă de lapte”, a spus doamna Lupulescu, o producătoare de lapte din Turcineşti.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here