Cota de cărbune, transformată la CEO în tichete cadou de 500 de lei

636

În cadrul Comisiei Mixte Administrație-Sindicate, care a avut loc, ieri, la Complexul Energetic Oltenia, s-a discutat despre acordarea unui spor de fidelitate pentru angajații cu salarii foarte mici, care nu au parte de o astfel de majorare a venitului lunar, dar și despre acordarea sporului de tură pentru salariații care muncesc 7 zile din 7. În acest cadru s-a stabilit și acordarea de tichete cadou în valoare de 500 de lei, în locul cotei de cărbune.

Cota de cărbune care s-a acordat în acest CCM în bani sau în natură, în funcție de preferința angajaților, se va transforma în tichete cadou în noul Contract Colectiv de Muncă. Cel puțin asta au stabilit, miercuri, sindicaliștii cu reprezentanții administrației CEO, părțile fiind de acord să ofere tichete cadou în valoare de 500 de lei angajaților companiei, în loc să le mai dea la fiecare câte 10 tone de cărbune. Angajații, care doresc totuși să achiziționeze lignit de la CEO, o pot face contra cost, cărbunele putând fi cumpărat la preț de producător, ori oferind tocmai tichetele cadou pe care le vor obține anual de la administrație. “Doritorii, angajați ai companiei, pot cumpăra cărbune de la CEO, dar nu mai mult de 10 tone de persoană, la preț de termocentrală. Cel puțin asta am stabilit în comisie, totul urmând să fie prins în noul CCM care se va semna, posibil, chiar vineri”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Spor la..muncă
La Comisia Mixtă de ieri s-au mai pus pe tapet și acordarea sporurilor, o parte a liderilor sindicali propunând ca angajații care nu au astfel de beneficii salariale să primească măcar unul de fidelitate, în funcție de vechimea în muncă avută. “La unitățile unde nu se acordă sporuri am cerut să se ofere măcar spor de fidelitate. De exemplu, la Cariera Lupoaia, angajații care prestează pe utilaje, la CTC cărbune ori la probe cărbune nu au niciun fel de sporuri. Ei pot încasa astfel măcar un spor de fidelitate de maxim 15% din salariul de bază”, a declarat Bunoaica, menționând că această cerință se va discuta în Directorat.
Liderul de la Motru susține că a mai pretins în ședință acordarea sporului de tură de 5,5%, pentru angajații din unitățile miniere unde se lucrează 7 zile din 7, solicitarea lovindu-se însă de refuzul lui Nicolae Bădița, liderul Sindicatului Liber Cariera Lupoaia, afiliat FNME.

Prima de 1 Iunie, majorată cu 500 de lei
Tot în acest cadru s-a mai propus ca și sporul de conducere să fie condiționat de rezultatele obținute de unitățile care au pierderi, să se elimine sporul de mobilitate de care beneficiau în special juriștii companiei, dar și ca prima de Ziua Copilului, acordată celor care au minori în întreținere, să crească de la 100 la 150 de lei. Aceste propuneri au rămas însă în discuție.
“Vineri, este posibil să se semneze noul CCM, dar în acesta vreau să prindem obligativitatea administrației de a clarifica grila de salarizare în maxim 6 luni de zile de la parafarea noului contract”, a declarat și Constantin Crețan, liderul Sindicatului Lignitul Oltenia.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here