Corpul de Control al ministrului Sănătății, curățătoria ,,Nufărul” pentru Capotă.

2749

-Medic: ,,O să se arate susținerea necondiționată față de ilustrul manager… O să fie sacrificat directorul medical”

Luni, 13 mai, nu o să fie cu ghinion pentru managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu, Gigel Capotă, chiar dacă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ajunge în Gorj pentru a prezenta concluziile raportului întocmit de Corpul de Control, după precedenta vizită, de la finele lunii martie. Capotă va rămâne în funcție, iar sacrificat va fi Costinel Popescu, directorul medical al SJU, cel puțin asta susțin surse din sistem. De altfel, Capotă a coordonat, personal, zilele trecute, operațiunea ,,Panseluța”, așa cum, ironic, au intitulat acțiunea de înfrumusețare a curții interioare a spitalului, angajații unității medicale, mirați că îl văd pe manager cu cei care săpau rondurile cu flori. Ce nu știe ministrul Pintea este că la SJU Târgu-Jiu lucrurile continuă în același mod ca și până la precedenta sa vizită, cel puțin în privința angajărilor, transferurilor sau detașărilor, care miros, de departe a șmen. E drept, mirosul nu ajunge până în clădirea Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, unde, oricum, procurorii nu văd și nu aud nimic, de parcă trăiesc în lumi paralele.

Capotă, susținut politic
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a declarat dezamăgită, după vizita prin mai multe secții ale Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, pe 27 martie a.c., și a trecut, atunci, în revistă lucrurile care nu i-au plăcut în unitatea sanitară și a precizat că unele secții dau impresia că sunt improvizate, iar unitatea medicală pare a nu fi acreditată, însă a precizat că, la finalul verificărilor Corpului de control, se vor lua deciziile ,,cele mai bune” și vor exista și unele schimbări în structura instituției medicale.,,Am promis că voi veni peste o lună să citesc raportul domnilor doctori și al personalului, iar împreună cu domnul președinte să luăm deciziile cele mai bune. Vor fi și câteva modificări de structură”, declara la acea vreme ministrul Pintea.
Luni, 13 mai, ministrul Sorina Pintea și-a anunțat vizita la Târgu-Jiu. Între timp, lucrurile nu mai sunt atât de efervescente ca în urmă cu o lună și jumătate și par că s-au mai așezat.
Susținătorii politici ai managerului Capotă au folosit pârghiile necesare pentru ca acesta să nu fie clintit din funcție, în schimb, potrivit unor informații, va fi sacrificat directorul medical al SJU, Costinel Popescu.Printre măsurile pe care le va anunța ministrul Pintea este și cea referitoare la desființarea unei secții de chirurgie a spitalului. ,,În acest spital nu au ce să caute două secții de chirurgie pentru că, gradul de ocupare a paturilor este de 50%, asta înseamnă că jumătate din paturi nu sunt ocupate. De ce să ținem două secții?”, declara Sorina Pintea, la precedenta vizită la Târgu-Jiu.

Reacția medicului chirurg Soare
Medicul chirurg Claudiu Soare a reacționat, duminică, pe o pagină de socializare, cu privire la intențiile ministrului Sănătății. ,,Mâine se anunță vizita Doamnei Ministru Sorina Pintea la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu. Se așteaptă ca domnia sa, să anunțe investiții masive în sănătatea din județul nostru, însă se pare că nu o să fie așa. O să se arate susținerea necondiționată față de ilustrul manager Capotă, cel care a târât spitalul în acest scandal public prin fotografierea și publicarea acelei foi de observație(toată lumea medicală știe asta).
O să fie sacrificat directorul medical pentru că nu a fost în stare să facă treburile murdare ale managerului. Și ce este cel mai trist se va renunța la o secție de chirurgie pe motiv că nu sunt indicatori corespunzători (la baza fiind informații mincinoase care i-au fost aduse public la cunoștință Doamnei Ministru) cu reducerea numărului de paturi în detrimentul bolnavilor, pentru a face loc unui compartiment de kinetoterapie care nu are legătură cu activitatea de urgență a unui spital de urgență (vineri în Secția Chirurgie 2 erau trei paturi libere. Ce se va întâmpla cu pacienții când acestea vor fi reduse. Cum se va putea asigura curățenia și dezinfecția? Sau poate toate acestea nu contează. Totul doar să satisfacem interesele unora. Și mai sunt multe alte mizerii care o să apară treptat. Haideți să nu fim pasivi la toate acestea!”, a scris medicul chirurg Soare.

În așteptarea vizitei ministrului Pintea…
… și a deciziilor pe care le va anunța, în urma concluziilor raportului Corpului de Control al Ministerului Sănătății, managerul Capotă era preocupat, vineri, de curățenia în curtea spitalului, de plantarea florilor și de văruirea bordurilor. Personal, managerul a coordonat acțiunea, fiind șeful echipei celor de la administrativ, spre amuzamentul personalului medical.
Oamenii spuneau că e un eveniment, mai ales că nu l-au văzut niciodată pe manager în curtea spitalului mai mult de 30 de secunde, cât timp își parchează mașina și până intră pe scările care duc la biroul său.

Dar halatul, cât e halatul?
Ce nu au știut cei din Corpul de Control al ministrului Sorina Pintea sunt tocmai chestiunile care l-ar fi îngropat pe Capotă. Asta dacă la Târgu-Jiu ar exista Parchet, procurori sau alte organe judiciare.Doar în ultimele șase luni, managerul SJU a făcut 11 detașări pe diferite posturi, deși putea organiza concurs pentru ocuparea acestora. Mai exact, la SJU Târgu-Jiu au fost detașați, (atenție!) de la cabinete medicale private și alte societăți comerciale, un medic, cinci asistenți medicali, un registrator medical debutant, doi kinetoterapeuți, dintre care unul debutant, și două…spălătorese.Trebuie precizat că uneia dintre asistente i-a expirat detașarea, după șase luni, la data de 18 aprilie a.c., iar alteia perioada de detașare i se încheie la finele acestei luni, așa că spitalul a anunțat organizarea unui concurs pentru ocuparea posturilor.Culmea e că una dintre condițiile specifice participării la concurs este tocmai vechime în specialitate de minimum…șase luni.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. Arătați mizeriile tuturor celor direct interesați să nu meargă bine spitalul județean…după ce că doar consuma.. comportamentul unora lasa de dorit…au ajuns unele asistente medicale sa faca treaba doctorilor. Altele au un comportament ca la piata..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here