Corpul de Control al Ministerului Economiei, în control la Condescu &CO

307

Firmele sindicale coordonate de liderul Marin Condescu şi de aghiotanţii săi au fost luate la purecat de către reprezentanţii Corpului de Control al Ministerului Economiei. Este vorba despre CARSERV SA Motru, Iniţiativa Grup SRL Motru, OLSERVMIN SRL Motru şi Turism Sind Min SRL, Sind Jilţ societăţi care, potrivit deputatului Dan Ilie Morega, ar fi derulat contracte în valoare de aproape zeci de milioane de lei în perioada 2009-2011, banii provenind de la societăţile de stat din mineritul şi energia gorjeană. Printr-un răspuns scris, semnat de ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, deputatul Morega a fost asigurat că cele sesizate de parlamentarul de Gorj vor face obiectul unei verificări ce vor fi întreprinse de reprezentanţii Corpului de Control al Ministerului Economiei, la sediul societăţilor amintite.

Interpelările deputatului Dan Morega adresate, în ultimele luni, premierului Victor Ponta şi ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, nu au rămas fără răspuns, mai ales că parlamentarul de Gorj şi-a probat solicitările cu documente edificatoare, cerând efectuarea unui control amănunţit la firmele sindicale din judeţ. Mafia şi furturile din mineritul gorjean, demonstrată de Morega, ales care a transmis celor două instituţii, cifrele la care s-au cotat contractele derulate de firmele coordonate de Condescu şi de “locotenenţii” săi, perioada derulării acestora dar şi lucrările în sine realizate, nu a lăsat adresanţii fără răspuns. Ministrul Chiţoiu i-a promis, de altfel, în scris, la jumătatea lunii iulie, lui Morega că va trimite la sediul societăţilor sindicale Corpul de Control al Ministerului Economiei, Morega aşteptând un răspuns al controlului, în acest sens.

“S-au ridicat documente”
Morega susţine că aceste controale de care a fost înştiinţat de Chiţoiu că vor avea loc la sediile societăţilor sindicale ar fi în curs de derulare, verificatorii neplecând de la societăţile controlate cu mâna goală. “Echipele de control de la Ministerul Economiei, am informaţii, că s-au pus în mişcare. Se discută că de la aceste societăţi s-ar fi ridicat portbagaje de documente, urmare a interpelărilor mele la Ministerul Economiei şi la premier”, a declarat Morega, menţionând că aşteaptă acum să primească şi concluziile verificărilor, asta la finalul acestora.
Morega a cerut, în scris, celor două instituţii de la Bucureşti să verifice, în mod special, “toate negocierile directe efectuate de firmele sindicale şi alte firme cu cele trei companii naţionale gorjene (n.r. SNLO, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, acum componente a CEO) şi care sunt sumele”.

OLSERVIM, 21 de milioane de lei din 6 contracte
OLSERVMIN Motru, care figurează în “lista neagră” a lui Morega, este una dintre societăţile sindicale cele mai avantajate la capitolul contracte. Societatea, prima înfiinţată de sindicatele miniere din Gorj, a luat fiinţă în baza protocolului încheiat pe 8 august 1997 între Guvernul României şi fosta Centrala Naţională a Confederaţiilor Sindicatelor Miniere din România, în scopul încadrării în muncă a persoanelor disponibilizate de la unităţile miniere şi a altor categorii sociale defavorizate, mai ales în zonele defavorizate.
OLSERVMIN a avut contracte în valoare de peste 21 de milioane de lei numai în perioada anilor 2010-2011, toate contractele fiind obţinute prin negociere directă fără publicare a unui anunţ. Banii s-au obţinut pe lucrări de degajare a unor terenuri, lucrări miniere generale, lucrări de întreţinere linii CF cu personal şi servicii de deservire generală.
Tot la OLSERVMIN dar la societatea cu sediul în Târgu-Jiu i s-a oferit un contract de peste 75.000 de lei tot prin negociere fără anunţ de participare, pe servicii de prestare generală. Aceste aspecte au fost subliniate de Morega în interpelarea sa.

13 milioane de lei pentru Turism Sind, prin “proceduri interne”
Şi Turism Sind SRL a obţinut numai din două contracte încheiate în 2009 peste 13 milioane de lei, subliniază Morega. Nu s-a apelat, evident, la o licitaţie în 2009, ci banii pe biletele de odihnă şi tratament derulate prin firma sindicală s-au oferit de unităţile din minerit şi energie prin aşa-zise “proceduri interne”. Şi în prezent, Turism Sind este abonată la contractele unităţilor aflate în componenţa CEO.

Aproape un milion pentru Iniţiativa Grup SRL Motru
Iniţiativa Grup SRL Motru, o altă societate sindicală creată de Condescu, a fost şi ea abonată la contractele cu bani publici. Aproape 1 milion de lei a încasat firma din patru contracte, în perioada 2009-2010, prin negocieri directe, licitaţii deschise şi proceduri interne.
Şi Carserv Motru, gestionată direct de deputatul PDL, Severus Militaru a fost şi este încă abonată la contractele cu bani publici, în special la unităţile miniere din zona Motru. A avut o perioadă foarte bună financiar, în special, în plină perioadă “portocalie”, o parte din beneficiile financiare ajungând cu siguranţă şi la Condescu.

Firmele magnaţilor, verificate
Morega susţine că de control nu au scăpat nici firmele afaceriştilor Constantin Izvoranu şi Nicolae Sarcină, societăţile în cauză fiind trecute în ultima interpelare a deputatului, parlamentarul considerând că aceste firme ar fi căpuşat mineritul şi energia din Gorj.
Pentru verificările începute, Morega a mulţumit reprezentanţilor Guvernului pe care îi vede receptivi la interpelările sale privind jaful din minerit şi energie.
Anamaria Stoica
Pentru a vedea documentele daţi clic pe poză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here