Deoarece în Ungaria au fost retrase de la comercializare cantităţi importante de produse pe bază de ouă contaminate cu insecticidul Fipronil, iar la Timişoara 1.000 kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, au fost sechestrate, autorităţile din ţara noastră sunt acum în alertă.
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a transmis un comunicat de presă pentru ca populaţia să nu intre în panică cu privire unor potenţiale utilizări a insecticidului Fipronil în fermele de păsări. “Producătorii avicoli din România, asociaţi în Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, informează opinia publică, că în fermele avicole din România nu se foloseşte Fipronil, insecticid cu spectru larg de acţiune, ca substanţă antiparazitară. Acest insecticid este interzis, prin legislaţia europeană, a se folosi la animale destinate consumului uman. Fermierii avicoli din România au obligaţia legală de a verifica nivelul reziduurilor chimice din produsele avicole, atât prin controale oficiale, cât şi prin autocontroale. În urma controalelor realizate de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin laboratoarele de specialitate din subordine, nu s-a semnalat existenţa reziduurilor chimice în produsele noastre. Buletinele de analiză, ca urmare a controalelor oficiale şi autocontroalelor, pentru pesticide (erbicide, insecticide, fungicide, antinematode, redonticide) eliberate de laboratoarele autorizate sunt conforme cu legislaţia naţională şi europeană. Menţionăm că fermele avicole din România sunt permanent supravegheate de ANSVSA, iar rezultatele sunt concretizate prin mii de buletine de analiză conforme, anual. Asigurăm opinia publică, că produsele avicole din fermele profesionale din România sunt sigure pentru consumul uman”, se arată în informarea transmisă de conducerea Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
Încep controalele la fermele din judeţ!
Deşi UCPR a dat asigurări că fermele avicole din ţară nu utilizează insecticidul Fipronil, echipele Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) vor demara în zilele următoare controale la fermele de păsări din judeţul nostru. “Am primit şi noi o notă de serviciu de la superiorii noştri de la ANSVSA. Urmează să facem verificările noastre pe fermele avicole din Gorj pentru a vedea dacă ouăle provenite de la aceste unităţi sunt contaminate cu Fipronil”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj. Toate structurile teritoriale judeţene sunt în alertă pentru a acţiona în cel mai scurt timp, în cazul în care se vor primi noi notificări privind ouăle contaminate cu Fipronil. Între ANSVSA şi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de păsări din ţara noastră, există un permanent schimb de informaţii privind evoluţia, la nivel european, a situaţiei ouălor contaminate cu Fipronil. În acest sens, ANSVSA desfăşoară, deja, activităţi de control, în mod randomizat, în fermele avicole din ţară. ANSVSA monitorizează atent această situaţie şi va informa permanent cu privire la noi elemente apărute în contextul alertei europene legate de ouăle contaminate cu Fipronil. Fipronilul este un insecticid pentru uz larg, care aparţine familiei chimice fenilpirazol. Acesta este folosit pentru a combate furnicile, gândacii, puricii, căpuşele, termitele, coropişniţele, gărgăriţele şi alte insecte. Nu este permisă utilizarea lui ca şi substanţă antiparazitară pentru animalele destinate consumului uman.
Izabella Molnar