Continuă monitorizările pentru Boala limbii albastre

430

Deşi de aproape două săptămâni nici un caz de Boala limbii albastre nu a apărut la animale, medicii veterinari din judeţ încă monitorizează animalele care au fost bolnave şi li s-a aplicat medicamentaţie, precum şi vectorii ţânţarilor care au infectat sute de ovine, bovine şi caprine.

Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj spune că fiecare focar din judeţ unde au fost depistate în lunile septembrie şi octombrie cazuri de Boala limbii albastre sunt urmărite: “Urmărim modul în care circulă aceşti vectori. În fiecare focar unde am avut infestări facem examene pe culicoizi. Pot spune că, chiar şi acum o săptămână încă existau culicoizi infectaţi cu virusul Bolii limbii albastre. În România se face o monitorizare a acestei boli de 20 de ani încoace şi abia în acest an au fost depistate cazuri în ţara noastră. Acum, monitorizăm culicoizii să vedem cât de profund şi câţi dintre ei sunt infectaţi. Acum, ne-am mai dotat cu dispozitive de monitorizare şi în această perioadă recoltăm probe de sânge de la Brăneşti, Prigoria şi Hurezani, însă nu s-au pozitivat. Dispozitivele cu care facem monitorizarea vectorilor le ţinem câteva zile în anumite localităţi, apoi le mutăm şi sperăm ca această iarnă să distrugă vectorii încărcaţi cu virusul care provoacă Boala limbii albastre”.

301 decese la Gorj
Directorul executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj a precizat că în judeţul nostru au fost recoltate 1.300 de probe de la animalele din cele trei specii afectate de Boala limbii albastre, iar decesele din această cauză dar şi din alte afecţiuni suprapuse, sunt numeric următoarele: 46 de bovine moarte, 25 de caprine şi 230 de ovine.
Virusul Bolii limbii albastre afectează trei specii de animale, bovine, caprine şi ovine, răspândindu-se de la animalul bolnav la cel sănătos prin înţepătura de ţânţar. În judeţul Gorj, primele probe depistate pozitiv au fost la finele lunii august în localităţile Albeni, Prigoria, Berleşti, Bustuchin, Borăscu, Roşia de Amaradia, Turceni şi Turcineşti. Pentru prevenirea răspândirii Bolii limbii albastre, în luna septembrie, au fost organizate la nivel naţional întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, precum şi cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, în care s-a discutat despre profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele neafectate de boală şi măsurile de restricţie a circulaţiei animalelor, în cazul judeţelor unde boala a evoluat.
Izabela Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here