Constantinides: “Vrem să câştigăm toate meciurile de acasă!”

249

Victoria extrem de clară obţinută în meciul cu belgienii de la Okapi Aalstar este văzută de antrenorul echipei gorjene ca fiind una meritată, chiar dacă scorul îi uimeşte pe mulţi, statistica e de partea Energiei. Constantinides mai spune despre acest succes că poate sta la baza unei reveniri morale a echipei sale din punct de vedere moral, după cele întâmplate la Sibiu.

După două sferturi echilibrate, Energia a făcut spectacol în actul secund al întâlnirii, iar Antonis Constantinides a avut toate motivele să considere că echipa sa a jucat aproape de perfecţiune. “Părerea mea este că am făcut un meci perfect atât din punct de vedere defensiv, cât și din punct de vedere ofensiv”, a declarat tehnicianul Energiei la finalul unui meci pe care nici el, nici jucătorii şi nici spectatorii nu-l vor uita prea curând. Cipriotul a dezvăluit şi cum a gândit desfăşurarea partidei şi care au fost punctele forte ale echipei pe care o antrenează: “Știam că Aalstar era o echipă foarte puternică din punct de vedere ofensiv, pentru că după prima parte din EuroChallenge, Okapi era pe primul loc dintre toate echipele participante la capitolul ofensiv. Am observat că au pierdut cele trei meciuri în campionatul din Belgia și unul în EuroChallenge, dacă atacul lor a fost sub 70 de puncte. Le-am spus jucătorilor mei că dacă putem face și noi acest lucru, în special pe terenul nostru, să-i lăsăm sub 70 de puncte, avem mai multe șanse să câștigăm acest meci”, a declarat Constantinides. Tot el a explicat şi de ce o diferenţă aşa de mare, de 33 de puncte, nu poate fi considerată o surpriză pentru cei care au urmărit jocul şi au avut acces şi la statistici: “Am câştigat și pentru că am avut situații, opțiuni și selecții ale aruncărilor, atât în zona de trei secunde, cât și de la 3 puncte, cu procentaje foarte bune, astfel că această diferență de 33 de puncte nu mai reprezintă o surpriză așa mare”, a concluzionat Constantinides.

Injecţie cu moral pentru campionat
Eliminaţi pe nedrept din Cupa României, jucătorii Energiei s-au răzbunat parcă pe echipa belgiană, e drept o echipă ajunsă la Târgu Jiu şi prea plină de sine, gândind că nu-i va fi prea greu să se impună. Constantinides ştie că este prea devreme să-şi facă vreun plan pentru ceea ce va urma în această grupă din EuroChallenge, însă este convins că succesul din partida cu Okapi trebuie să constituie o doză importantă de încredere pentru jucătorii săi pentru meciul de sâmbătă din campionat: “Nu știm exact cât de importantă este acestă victorie acum, pentru că în grupă sunt două echipe foarte puternice, Astana și Brindisi, însă cu siguranță este o victorie foarte importantă pentru noi din punct de vedere al moralului și al încrederii în propriile forțe, pentru că sâmbătă avem un meci extraordinar de dificil acasă cu Pitești. Este o victorie care ne va ajuta și în EuroChallenge. Jucătorii aveau nevoie de o astfel de victorie, în special după ceea ce s-a întâmplat la Sibiu”, a mai declarat antrenorul echipei gorjene.

scott deanLocul 3 în grupă, primul obiectiv
Victoria “sănătoasă” din primul meci din această grupă îl face pe Constantinides să viseze frumos. Acesta vrea ca echipa sa să nu piardă nicio partidă la Târgu Jiu, ceea ce ar însemna în primul rând o frumoasă performanţă şi o răsplată pentru fani, dar şi o şansă, fie ea cât de mică, de a merge mai departe, ceea ce ar însemna un succes uriaş pentru Energia, dar şi pentru baschetul românesc. “Ţinta pe care o avem în această grupă, pentru că se va discuta foarte mult despre EuroChallenge, este să câștigăm toate cele trei meciuri pe care le disputăm acasă, indiferent dacă jucăm împotriva celor de la Astana sau Brindisi, pentru că nici lor nu le va fi ușor să câștige aici. Vom încerca să obținem aceste victorii, astfel că la finalul grupei cine știe ce se poate întâmpla”, a declarat Constantinides dezvăluindu-şi ambiţiile europene. Dacă despre calificare se poate vorbi doar ca despre o minune, locul trei este considerat, mai ales acum, drept un obiectiv realizabil: “Este adevărat că având această diferență de 33 de puncte am luat o opțiune serioasă pentru cel puțin locul trei. Singurul lucru serios care nu ne lasă să ne gândim la calificare este nivelul la care se află Astana și Brindisi, dar baschetul este un joc foarte frumos și nu știi ce se poate întâmpla până la final. Lucrul negativ care urmează este că avem trei deplasări în EuroChallenge, dar orice se poate întâmpla”, a mai declarat antrenorul echipei gorjene. Legat de faptul că Energia va juca următoarele trei partide în deplasare, ceea ce acum poate fi considerat un dezavantaj, în cazul în care echipa gorjeană va reuşi să ciupească un rezultat pozitiv într-unul din aceste meciuri, având apoi ultimele două meciuri pe teren propriu, poate să apară şi şi şansa unei calificări profitând şi de cele 33 de puncte în plus cu care a început războiul.

Troupe: “Episodul de la Sibiu trebuie să-l lăsăm în urmă”
Cel mai bun marcator în meciul Energiei cu Okapi a fost americanul Porter Troupe, jucător care pare să fi reintrat pe o trasă bună a evoluţiilor după o perioadă ceva mai nefastă. Troupe spune că această victorie, în faţa unei echipe puternică cel puţin din punct de vedere ofensiv, îi face să spere şi la alte victorii: “Noi ne așteptăm să câștigăm fiecare meci, indiferent cu cine jucăm, intrăm pe teren să ne luptăm și o facem până la capăt, iar scorul de astăzi arată că avem o performanță foarte bună. Eu personal vreau de fiecare dată să demonstrez ceva, mai ales în aceste meciuri europene, pentru că este o competiție nouă, unde întâlnim echipe noi și antrenori noi”. Extrema ce se confundă practic cu istoria echipei gorjene de la promovarea ei în Liga Naţională, lipsind de la Târgu Jiu doar un sezon, când a jucat în Cipru chiar sub comanda actualului antrenor, consideră că Energia are acum obligaţia să uite partida de la Sibiu şi de acum înainte să fie pregătită să lupte şi să câştige chiar şi contra unor arbitraje potrivnice: “Cred că episodul de la Sibiu trebuie să-l lăsăm în urmă. Cred că puteam câștiga acel meci, chiar dacă am avut un arbitraj ostil”.

Respect din partea adversarilor
Antrenorul american al celor de la Okapi Aalstar a recunoscut că victoria a venit pentru Energia ca urmare a unui joc extrem de consistent al gazdelor, fapt care a obligat echipa sa să greşească foarte mult: “A fost meciul Energiei. Felicitări antrenorilor și jucătorilor. Au atins o performață bună în prima rundă și acum au o performanță și mai bună în primul meci. Cred că apărarea a fost principalul punct forte al Energiei. Ne-au forțat să facem 26 de greșeli. Au exercitat o presiune prin care ne-au forțat să greșim”, a declarat Bradley Scott Dean. Şi John Lodwick, autor a 13 puncte pentru Okapi Aalstar în meciul de la Târgu Jiu, recunoaşte superioritatea Energiei în acest meci: “Este dureros să pierzi orice meci, în special cum am pierdut noi meciul din această seară. Ştiam că este o echipă bună, dar în această fază a competiției apar echipe care sunt puțin cunoscute, însă dacă au ajuns aici, sunt dintr-un motiv. Energia este o echipă bună și merită felicitări”.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here