Consiliul Judeţean şi ADR Sud-Vest Oltenia sprijină primarii să acceseze fonduri

544

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj i-a invitat pe reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR SV) Oltenia la Târgu-Jiu pentru a prezenta administraţiilor publice locale din judeţ aspectele importante ale programelor operaţionale de atragere a fondurilor europene în perioada 2014-2020. Sesiunea de informare s-a desfăşurat la sediul CJ Gorj, joi, 10 aprilie.

adr1Ion Călinoiu, preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, consideră că perioada 2007-2013 a însemnat un succes în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. Pentru următoarea perioadă, şeful judeţului speră ca absorbţia de fonduri să fie semnificativă, motiv pentru care a şi organizat o sesiune de informare, împreună cu directorul ADR SV Oltenia, la care a invitat toţi reprezentanţii primăriilor gorjene. „Am considerat că este necesar important ca în această perioadă să dezbatem tot ceea ce este important la nivelul autorităţilor locale pentru atragerea fondurilor în perioada 2014-2020. Programul naţional pe regiunea Sud-Vest a însemnat în perioada 2007-2013 un succes. Toată lumea ştie că acest program a contractat sau supracontractat lucrările, a fost unul care a accesat fondurile şi are un grad de execuţie al lucrărilor foarte bun. Acest lucru vrem să-l facem şi pentru perioada 2014-2020 şi să familiarizăm autorităţile publice locale cu noul program. Schema de finanţare are unele noutăţi, unele facilităţi încât să fim în cunoştinţă de cauză ca proiectele noastre să fie într-o competiţie, iar pe seama competitivităţii să fim la fel de eficienţi şi în următorii ani în accesarea fondurilor europene”, a menţionat Ion Călinoiu.

„Gorjul este un judeţ foarte dinamic”
adr2Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia, le-a spus jurnaliştilor gorjeni că în Oltenia au fost atraşi, prin programele operaţionale, foarte mulţi bani în domeniul dezvoltării. Aceasta a precizat că este nevoie ca administraţiile locale să acceseze fonduri pentru infrastructura educaţională şi de sănătate, cele două fiind domenii păgubite ani la rândul de bani. „Am reuşit să atragem împreună cu actorii locali de dezvoltare, foarte mulţi bani în regiunea SV Oltenia şi în judeţul Gorj, care este un judeţ foarte dinamic. Suntem la un nou început de drum, următoarea etapă de programare 2014-2020 (…) POR este un program foarte complex care s-a adresat în principal administraţiilor publice locale deci proiecte publice, dar am avut scheme şi pentru mediul de afaceri. La nivelul regiunii au fost solicitaţi banii pentru infrastructura de transport, drumuri judeţene şi drumuri locale, şi în Târgu-Jiu avem o centură ocolitoare şi ne mândrim cu acest proiect. Mai este nevoie de bani în domeniul turismului, este nevoie de foarte mulţi bani şi în infrastructura educaţională şi de sănătate pentru că aceste domenii au fost păgubite ani la rândul de fonduri”, a concluzionat Marilena Bogheanu.
În perioada 2014-2020, ţara noastră va beneficia de o alocare totală de circa 30,5 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune şi FEADR. Din această sumă, aproximativ 23 de miliarde de euro vor fi alocate programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale, iar 8 miliarde vor reveni Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here