“Consilierul” Dian salvează energia! Cu povești nemuritoare…

306

Dian Popescu, fost senator de Gorj, autointitulat consilier al ministrului Energiei, a participat, ieri, în Capitală, la un eveniment dedicat strategiei, securității și independenței energetice a țării. La Conferinţa PRIA Energy, la care a fost prezent și fostul ministru Victor Grigorescu, Dian le-a vorbit celor prezenți, în general, despre piața liberă a energiei, care nu se poate realiza, în opinia respectivului, deoarece “companiile se omoară între ele”, despre băieții deștepți care au lovit Hidroelectrica și despre calamitatea pe care a ocolit-o țara în iarna acestui an. Despre viziunea sa legată de salvarea energiei, Dian nu a vorbit nimic și nu a abordat nimic nici măcar despre viziunea ministrului Toma Petcu, legat de îmbunătățirea acestui sector.

După critici aduse fostului guvern tehnocrat, legat de strategia energetică, Dian Popescu a încercat să arate audienței că este un cunoscător al energiei, acesta dând de înțeles că doar el a muncit pentru cea mai importantă lege din sectorul energetic, în fostul legislativ. Dian nu a pomenit nimic aici de echipa care a lucrat la modificările legii, el nespunând vreun cuvânt măcar despre actualul său coleg, Scarlat Iriza ori de fostul director al CEO, Ionel Ilie.
“Strategia energetică a țării este un document foarte important și este bine că oamenii din piață se apleacă asupra acestui document. Lucram în legislativ și când m-am aplecat asupra Legii 123, cea mai importantă lege din sectorul energetic, am observat un lucru: din 2012 și până anul trecut când am făcut modificările legislative, nimeni, dar nimeni, și cred că a fost cu rea intenție, nu avea definită siguranța energetică națională, astfel încât s-a dus în piață o luptă din punctul meu de vedere sălbatică. Avem multe entități energetice în țară, iar acele entități lăsate în bătaia vântului, nereglementate prin legislație, și țara nereglementată, puteau duce la blocări ale sistemului energetic, blocări care, după cum știți, căderea sistemului energetic în ‘77 ce pagube uriașe a adus. În iarnă nu am fost prea departe de a se întâmpla același lucru, de a fi obligați să oprim consumatorii energetici tocmai din această cauză”, a spus, destul de ambiguu, la conferință Popescu.

Discurs de …noaptea minții
“Strategia energetică a fost lansată de Guvernul tehnocrat pe picior, cu multe, multe greșeli, dar nu înseamnă că oamenii aceia au fost incapabili, nu fac judecăți de valoare. S-au confundat în strategie carierele cu minele… este ceva de noaptea minții, dacă te uiți ca om care cunoaște aceste lucruri. Dar, ca document care este în piață, avem obligația să intervenim asupra lui”, a completat fostul senator, subliniind că este un cunoscător al energiei.
“Ați spus: lăsați piața liberă să se regleze. Dar nu, în domeniul energiei, nu poate fi piață liberă. Se vor omorî unii pe alții. Când participă la serviciile de sistem și se licitează unii pe alții, să nu intrăm în date tehnice, și se duc la 6 lei pe MWh pe echilibrare de sistem, aceea nu mai e piață, pentru că se omoară companie pe companie și, din păcate, toate companiile sunt ale statului care asigură siguranța energetică a țării. Deci piață liberă nu poate fi în acest moment. Trebuie reglementată de Ministerul Energiei și de stat”, a mai susținut așa-zisul reprezentant al Ministerului Energiei.
În acest context, Dian a abordat și subiectul legat de băieții deștepți care au lovit Hidroelectrica. “Băieții deștepți sunt băieți din piață, oameni care vor să facă profituri mari și care vin cu un contract. Dacă Hidro a semnat, Hidro trebuie să răspundă, nu băieții ăia. Ăia vin și se duc, în locul lor apar alții. Dar se pare că pe un vid legislativ, (…) contractele acestea au cam fost legale”, a mai spus Popescu, mândru că măcar la nivelul capitalei nimeni nu se întreabă dacă vorbitorul este sau nu ceea ce se pretinde a fi.
A.Stoica

1 COMENTARIU

  1. Dom Sanator , energia se salveaza prin constructia de stadioane neterminate in fiecare localitate a tarii . Stadioanele nefiind terminate nu consuma energie electrica astfel ca facand economii importante energia e ,,,,salvata . Simplu,,,, dom Sanator ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here