Conducerea Sanitas, la discuţii cu ministrul Sănătăţii

295

După greva de avertisment de luni dimineaţa, Biroul Executiv al Federaţiei Sanitas se întâlneşte, în cursul acestei zile, cu ministrul Sănătăţii. După întâlnirea de astăzi se va decide dacă se declanşează greva generală joi. Valentin Popa, preşedintele Sanitas Gorj spune că dacă se semnează contractul colectiv la nivel de sector, se va renunţa la grevă.

Membrii Sanitas au dovedit că se ţin de cuvânt şi că dacă nu le sunt respectate cerinţele şi nu li se rezolvă problemele sunt dispuşi să-şi ducă la îndeplinire acţiunile de protest stabilite. După greva de avertisment de luni dimineaţa, reprezentanţii Sanitas au fost invitaţi la discuţii cu ministrul Sănătăţii. Astăzi are loc întâlnirea, cu această ocazie stabilindu-se dacă se intră în grevă generală sau nu. „Biroul Executiv al Sanitas se întâlneşte cu ministrul Sănătăţii, miercuri, la ora 14. Cerem semnarea contractului colectiv la nivel de sector miercuri, dar şi găsirea de soluţii pentru revendicările noastre. În caz contrar, joi declanşăm greva generală”, confirmă Valentin Popa, preşedintele Sindicatului Sanitas Gorj.

Revendicările sindicaliştilor
Sindicaliştii din Sănătate cer, în principal, negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2014, finanţarea corespunzătoare a sistemului sanitar, menţinerea statutului actual al spitalelor publice şi demisia ministrului Sănătăţii. Mai exact, cererile Coaliţiei Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate sunt: minimum 6% din PIB; dublarea salariilor medicilor rezidenţi; o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate (creşterea salariilor); apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi; organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public astfel încât să fie asigurate servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi; consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sistemul de sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here