În urma etapei județene din data de 21 martie 2019 desfășurate la Școala Gimnazială ,,Voievod Litovoi” , Concursul ,,Istoria și Tradițiile Rromilor” și-a desemnat participanții la etapa națională.
În fiecare an, crește numărul elevilor care participă la această competiție de amploare. Cele trei fete care vor reprezenta județul Gorj sunt Coancă Alisia Florentina, clasa a VII-a, Turcitu Paula Adelina, clasa a VIII-a și Negrea Marta, clasa a VIII-a.
Turcitu Paula Adelina și Coancă Alisia Florentina de la Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni sunt coordonate de domnul profesor Voicu Teodor, iar Negrea Marta de doamna profesor Lidia Pârvulescu.
Competențele vizate au fost cele referitoare la cultura și civilizația minorității rrome, dar și date concrete privind evoluția acestei etnii. Copiii participanți de la Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni au fost: Coancă Mihai (nota 8- clasa a VI-a), Gorăcel Oana (8, 25, clasa a VI-a), Scăfaru Titu Sebastian ( 8,25, clasa a VIII-a), Munteanu Raluca (8, 25- clasa a VII-a), Scăfaru Ligia Cătălina ( clasa a VII-a 8,50), Munteanu Andrada (9, 25- clasa a VII-a), Turcitu Paula Adelina (9,00- clasa a VIII- a) și Coancă Alisia Florentina ( 9,50- clasa a VII-a). Doi dintre elevii participanți la acest concurs, respectiv Scăfaru Titu Sebastian și Coancă Mihai, se pregătesc să participe la etapa națională a concursului Diversitatea – o șansă în plus pentru viitor- alături de Vasile Popescu Sorana Theodora, Ochian Bianca și Crețu Cerasela. Pentru acest proiect de amploare unde au atât parte teoretică, dar și practică, cei cinci elevi din echipajul Etalon au fost ajutați zilele acestea în procesul de creație de talentata elevă Săftoiu Elena de la Școala Gimnazială ,,Constantin Săvoiu”, deoarece puterea exemplului celor din imediata noastră apropiere este motivațională pentru tinerii noștri din mediul rural și nu numai. Copiii au fost încântați să o aibă în mijlocul lor pe această adolescentă înzestrată pasionată de pictură.
Elevii participanți au fost răsplătiți de către domnul inspector Gîrdu Constantin Cristinel cu diplome, iar elevele care ne reprezintă la etapa națională sunt așteptate victorioase acasă.
Articolul este scris, totodată, pentru a marca această zi simbolică- ziua Internațională a Rromilor- 8 aprilie. Trebuie ținut cont de faptul că acești elevi au participat cu entuziasm și s-au străduit să se ridice la înălțimea așteptărilor domnilor profesori, dar și să își facă părinții și bunicii fericiți. Mulțumirile se adresează și domnului director Vasile Popescu Ion Sorin pentru susținerea și încurajarea manifestărilor cultural-educative dedicate minorițăților. Nu în ultimul rând, se cuvine a mulțumi indirect, prin intermediul presei, domnului inspector Căldăraru Marius, deoarece suntem recunoscători pentru că a continuat aceste competiții naționale dedicate minorității rrome.
Prof. Pânișoară Elena Ștefania