Comercianţi de articole pirotehnice, sancţionaţi cu dosare penale

191

Mai mulţi gorjeni s-au ales cu dosare penale după ce au fost prinşi de oamenii legii în timp ce comercializau articole pirotehnice fără a avea autorizaţie. Printre aceştia se află şi un adolescent în vârstă de 16 ani, din Motru, în locuinţa căruia au fost descoperite peste 4.000 de petarde.

Primul care a intrat în vizorul oamenilor legii a fost un tânăr în vârstă de 26 de ani, din municipiul Târgu-Jiu, depistat în timp ce oferea spre vânzare un număr de 7.040 de petarde în zona Pieţei Centrale din municipiu. Tânărul este acum cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de comercializare de obiecte pirotehnice fără autorizaţie. Pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni este cercetat şi un bărbat în vârstă de 54 de ani, din Tismana, asupra căruia poliţiştii rovinăreni au găsit peste 650 de petarde.

Peste 4.000 de petarde, găsite în casa unui adolescent din Motru
Tot cu dosar penal, de această dată pentru nerespectarea regimului obiectelor pirotehnice, s-a ales şi un adolescent în vârstă de numai 16 ani din Motru. Minorul a încercat să facă rost de un ban de plus înainte de Crăciun însă a avut ghinion: poliţiştii au descoperit mica sa afacere şi au decis să-i facă o vizită. “În data de 22.12.2012, ora 14:30 poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Motru s-au sesizat cu privire la faptul că D.B., de 16 ani, a comercializat de la domiciliul său din Municipiul Motru petarde clasa I, la diferite persoane de pe raza municipiului. În urma verificărilor efectuate şi pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspectului, poliţiştii au solicitat Judecătoriei Motru autorizaţie de percheziţie. Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la reşedinţa suspectului, poliţiştii au găsit şi ridicat un număr de 4411 bucăţi petarde, respectiv: 2400 clasa I şi 2011 clasa II. În cauză poliţiştii au întocmit pe numele tânărului, dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului obiectelor pirotehnice”, a anunţat George Neagoe, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. Un alt dosar penal a fost întocmit pe numele unui tânăr de 22 de ani, din Târgu-Jiu, depistat de poliţiştii din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase pe raza comunei Bâlteni, în timp ce oferea spre comercializare articole pirotehnice din categoria I, în alte locuri decât cele în care este avizat, şi categoria a II-a fără a poseda autorizaţie, săvârşind infracţiunea de nerespectare a regimului obiectelor pirotehnice. Cu ocazia controlului au fost ridicate în vederea confiscării peste 230 bucăţi artificii din categoria I şi 30 bucăţi artificii din categoria a II-a. Alte 3.520 de petarde au fost confiscate chiar ieri de poliţiştii târgujieni. “La data de 27.12.2012, orele 12:30, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu, Biroul Ordine Publică, au identificat pe numitul I.A., de 44 ani, din localitate, administratorul unei societăţi comerciale cu punct de lucru în Târgu-Jiu, B-dul Ecaterina Teodoroiu, care oferea spre vânzare în magazin un nr. de 3520 bucăţi petarde marca “Pirat” şi ,,Tropicfire”, fără a îndeplini condiţiile prevăzute de lege. Obiectele pirotehnice au fost confiscate iar pe numele târgujianului a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului materiilor explozive, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 37 alin. 3 din Legea nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive”, a precizat George Neagoe. Reamintim că, potrivit legii, orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here