Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” a organizat primul său Salon Editorial

353

DSC_0905Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” a găzduit joi, 8 decembrie 2011, prima ediţie a Salonului Editorial organizat de către Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” (C.N.E.T.) din Târgu-Jiu. În cadrul manifestării au fost prezentate nu mai puţin de opt cărţi publicate în cursul acestui an, având drept autori profesori şi elevi ai prestigiosului liceu gorjean.

Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu-Jiu s-a dovedit neîncăpătoare, joi seara, pentru elevii de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” şi pentru alţi iubitori de carte. Salonul Editorial numără autori deja consacraţi precum: istoricul Gheorghe Nichifor, scriitorul şi criticul literar Zenovie Cârlugea, poetul şi publicistul Andrei Popete-Pătraşcu, profesorul de fizică Mihai Vîlceanu, cu toţii dascăli ai C.N.E.T. – veritabilă instituţie de cultură şi educaţie. Acestora li s-au alăturat profesoara Dorina Nichifor şi profesorul Aurel Vâlceanu, dar şi de mai tinerele Andreea Denisa Vlădulescu şi Oana Florea, eleve ale aceleiaşi unităţi de învăţământ. Directorul Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, prof. dr. Gheorghe Nichifor ne-a precizat că este pentru prima dată când acest liceu organizează o astfel de manifestare, dorindu-se permanentizarea şi crearea unei tradiţii a evenimentului. „Suntem la prima ediţie a Salonului Editorial C.N.E.T. şi propunem iubitorilor de carte din judeţ nu mai puţin de opt titluri de: critică literară, poezie, istorie şi fizică, scrise de profesorii şi elevii noştri. Dorim ca acest salon editorial să devină o tradiţie pentru liceul nostru şi în pragul Sfintelor Sărbători de iarnă să vă oferim în fiecare an bucuria lecturii cărţilor scrise de noi”, a mărturisit Gheorghe Nichifor.

Cărţi de literatură, istorie şi fizică

Scriitorul şi criticul literar Zenovie Cârlugea a propus pentru acest salon editorial două dintre recentele sale apariţii editoriale: „Eminescu: mitografii ale daco-românităţii” şi „Lucian Blaga între amintire şi actualitate”, ambele, valoroase lucrări prin discursul şi conţinutul lor de înaltă DSC_0941ţinută literară. Alături de profesorul Zenovie Cârlugea, mai tânărul Andrei Popete-Pătraşcu a editat în acest an două volume de poezii: „Decapitarea secundei” şi „Formele tăcerii”. Despre acestea, scriitorul Lazăr Popescu, prezent la eveniment în calitate de invitat, a apreciat, că reprezintă „încă două succesuri pentru poetul Andrei Popete-Pătraşcu căruia îi cunosc activitatea din ultima vreme.” La rândul său autorul Andrei Popete-Pătraşcu ne-a declarat: „perfect conştient de rolul ingrat al poeziei în actuala societate românească, voi continua să scriu versuri pentru cei care încă gândesc, simt şi trăiesc metaforele cu intensitatea unei torţe permanent arzând”. Împreună cu familia Gheorghe şi Dorina Nichifor, distinşi cercetători şi istorici, îl regăsim pe Andrei Popete-Pătraşcu şi în ipostaza de pasionat al Muzei Clio. În cadrul Salonului Editorial, cei trei autori au prezentat lucrarea „Aspecte ale vieţii cotidiene din Gorj în mărturii ale vremii (1938-1947)”. Prof. dr. Dorina Nichifor ne-a declarat că „în perioada avută în vedere, 1938-1947, viaţa cotidiană din judeţul Gorj a fost marcată puternic de evenimentele care au avut loc în plan naţional: pierderea alegerilor de către partidele democratice şi instaurarea dictaturii, sfârtecarea teritoriului în 1940, preluarea puterii de către legionari şi militari, participarea României la război în cele două faze ale sale (campania din Răsărit şi cea din Apus), preluarea treptată a puterii de către comunişti. Lucrarea de faţă, rodul unei munci colective, intenţionează să prezinte într-o lumină nouă oameni şi crâmpeie de fapte din Gorjul unei perioade zbuciumate din istoria neamului românesc.” Prezent la manifestare a fost şi profesorul de fizică Mihai Vîlceanu, care alături de fratele său, Aurel Vîlceanu, tot profesor de fizică, au realizat lucrarea intitulată „Radiaţiile nucleare”, o carte binevenită pasionaţilor de fizică nucleară, dar şi a celor care doresc să afle mai multe despre acest subiect. Aflăm din cuprinsul lucrării că orice formă de viaţă este dependentă de energia radiantă provenită de la Soare. Una din problemele importante ale secolului nostru este cea a energiei. Actualmente o serie de noi surse de energie implică, în mod inevitabil, utilizarea radiaţiilor ionizante. Din acest motiv, omul va trebui să găsească căi prin care să poată coexista cu radiaţiile. În susţinerea acestei realităţi, profesorii Mihai şi Aurel Vîlceanu au structurat lucrarea „Radiaţiile nucleare” ca o veritabilă lecţie predată celor pasionaţi de acest subiect actual.

Două debuturi literare

Salonul Editorial C.N.E.T. a prilejuit şi debutul editorial a două dintre elevele Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, laureate ale Concursului Naţional „Tinere Condeie”, etapa judeţeană: Andreea Denisa Vlădulescu, elevă în clasa a X-a, cu volumul de versuri „Emoţiile unei bule de acid” şi Oana Florea, elevă în clasa a XI-a, cu volumul de versuri „Căderea în amurg”. Ambele volume au fost îngrijite de profesorul Andrei Popete-Pătraşcu şi au văzut lumina tiparului în condiţii grafice excelente la Editura Contrafort din Craiova. Despre poezia Andreei Denisa Vlădulescu, profesorul Popete crede că „impresionează la prima lectură a versurilor acestei tinere poete discreţia discursului liric, dublat de un imaginar proaspăt. Aceasta oferă cititorului şansa de a duce mai departe filigranul delicat înfăşurat în jurul versurilor sale, atent şlefuite. Sugestiv intitulat „Emoţiile unei bule de acid”, acest volum de versuri grupează poezii reflexive, adolescentine, de caldă respiraţie interioară, care trădează o lume a visării, o lume comună tinerilor, capabilă să exprime însă un talent autentic.” Prezent în cadrul Salonului Editorial C.N.E.T., scriitorul Ion Popescu-Brădiceni, cel care a scris şi cu alte ocazii despre poeziile Oanei Florea, a precizat: „În ceea ce mă priveşte, nu dau înapoi şi întrezăresc în cele 93 de pagini de versuri criptografice, dar cumva şi autobiografice, ale Oanei Florea, un talent incontestabil, o vocaţie grefată pe o sensibilitate de abia autocenzurată. Citez, ca să-mi motivez, afirmaţiile de până aici: „Sufletul îşi tăia în spinii cuvintelor singurătatea” (Spini), sau „Marea pictează în umbre / povestea scrisă / pentru acelaşi răsărit de valuri” (Natură). Gazdă primitoare ca de fiecare dată, directoarea Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, Olimpia Bratu a oferit celor două tinere câte o diplomă pentru debutul literar, urându-le mult succes şi pe mai departe.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here