Codul Muncii, modificat datorită eforturilor SANITAS Gorj

368

Codul muncii ar putea fi modificat la presiunea Uniunii Europene şi asta datorită celor din SANITAS – Filiala Gorj. Totul a început în luna iunie 2012, când la DGASPC Gorj, angajaţii care aveau concediu medical mai mult de 10 zile, s-au trezit că li se taie din concediul de odihnă o zi, două, trei, sau mai multe, conform art. 145 alin 2 din Codul Muncii, ajungând astfel la un rest de concediu de odihnă de 10, 12 sau 15 zile. SANITAS Gorj dorind să vină în sprijinul membrilor săi a formulat peste 20 de sesizări la diverse instituţii naţionale şi europene, inclusiv la Comisia pentru Petiţii a Comisiei Europene, sesizând faptul că Statul Român a încălcat legislaţia UE.

Conducerea SANITAS Gorj nu putea neglija problemele membrilor săi de sindicat, angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Potrivit liderilor de sindicat, articolul 145 alin.2 din Codul Muncii încalcă Directiva Comisiei europene nr. 2003/88/CE care garantează minim 20 de zile de odihnă oricărui cetăţean european. Ori prin art.148 alin.(2)din Constituţia României statul român este de acord cu supremaţia dreptului comunitar asupra dreptului intern: „Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Peste 20 de sesizări făcute de SANITAS Gorj
UJT SANITAS Gorj dorind să vină în sprijinul membrilor săi, prin adresa nr. 26 din 27/06/2012 a Sindicatului Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj a formulat peste 20 de sesizări la diverse instituţii naţionale şi europene, inclusiv la Comisia pentru Petiţii a Comisiei Europene, sesizând faptul că Statul Român a încălcat legislaţia UE. „Ministerul Muncii, prin Direcţia Legislaţie, a trimis la DGASPC Gorj o interpretare a art. 145 alin 2 din Codul Muncii şi problema la noi s-a rezolvat. Dar din discuţiile cu colegii am aflat că povestea se repetă la DGASPC Dolj. Petiţia noastră a fost declarată “admisibilă” Comisia pentru Petiţii a Comisiei Europene care a decis “să solicite Comisiei Europene efectuarea unei anchete preliminare privind diferitele aspecte ale problemei”. Conform articolului 258 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), Comisia are dreptul să iniţieze acţiuni legale împotriva oricărui stat membru care nu îşi respectă obligaţiile stipulate în legislaţia Uniunii”, a explicat Sorin Torop, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din DGASPC SANITAS Gorj.
Fiecare acţiune presupune trei etape succesive: scrisoarea de notificare oficială, avizul motivat şi sesizarea Curţii de Justiţie (CJE). „Considerăm că în momentul în care ancheta Comisiei Europene se va pune în mişcare Codul Muncii va fi în sfârşit modificat”, menţionează Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here