Clădiri istorice aflate în paragină – Proprietarii, dezinteresaţi de reabilitare

420

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Gorj, Pompiliu Ciolacu Jr., spune că proprietarii care deţin clădiri istorice, deşi sunt scutiţi de taxe şi impozite nu sunt interesaţi de reabilitarea şi restaurarea monumentelor aflate într-o stare avansată de degradare. Acesta îşi doreşte ca cei aflaţi în această postură să ceară sprijin la direcţie, pentru ca împreună să găsească o posibilitate pentru repararea monumentelor.

„Proprietarii nu sunt interesaţi, deşi prin lege aceştia ar beneficia de anumite avantaje la accesarea unor credite preferenţiale din domeniul bancar. Vă pot spune că cei care sunt proprietari de monumente dar nu desfăşoară activităţi comerciale nu plătesc impozit. Îi sfătuiesc pe cei care sunt proprietari de monumente să găsească soluţii sau să vină la noi să găsim împreună o soluţie pentru a nu pierde aceste nestemate ale judeţului Gorj”, a declarat Pompiliu Ciolacu Jr.

Casa Bărbătescu, într-o stare deplorabilă
În Gorj există peste 500 de monumente istorice înscrise în lista obiectivelor de patrimoniu naţional. În comuna Bărbăteşti, un monument istoric important este Casa Costică Bărbătescu ce datează din perioada 1848-1850. „Gorjul este bogat din acest punct de vedere, există 501 monumente istorice. Casa Bărbătescu, de la Bărbăteşti, care se află într-o stare deplorabilă. Există totodată trei clădiri istorice care au fost aprobate în planul naţional de restructurare, „Casa Iosif Keber”, „Casa Moangă” şi „Casa Ion Popescu-Voiteşti”, a mai spus precizat Ciolacu Jr.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here