CJAS Gorj a eliberat 458 de carduri de sănătate europene

376

card sanatateCasa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a fost luată cu asalt de la începutul acestui an de către cei care doresc să fie asiguraţi medical şi pe perioada concediului sau vizitei făcute în afara graniţelor ţării noastre.

Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se elibereaza asiguratului gorjean de către CJAS Gorj. Începând cu 1 ianuarie 2008 costul cardului european de asigurări de sănătate se suportă din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. “Noi nu putem refuza emiterea acestui card decât în situaţia în care asiguratul nu face dovada plăţii la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. În cazul în care, circumstanţe excepţionale împiedică eliberarea cardului european, CJAS Gorj va elibera un certificat înlocuitor provizoriu”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Danina Cărăgui.

458 de carduri în nici patru luni

Conform datelor furnizate de reprezentanţii CJAS Gorj, de la începutul acestui an şi până la data de 15 aprilie, instituţia a eliberat un număr de 458 de carduri europene de sănătate pentru asiguraţii gorjeni. Perioada de valabilitate a cardului european este stabilită astfel încât să acopere perioada de timp necesară şederii temporare, dar nu poate depăşi şase luni de la data emiterii. “Este de menţionat că acest card nu produce efecte pe teritoriul României şi nu creează nicio obligaţie pentru furnizorii de servicii medicale din ţară”, a precizat Cărăgui.

Cheltuielile ocazionate de asistenţa medicală vor fi rambursate de CJAS Gorj, ca unitate emitentă a cardului. Asistenţa medicală nu trebuie să depăşească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul şederii temporare. Cardul european nu acoperă şi situaţia în care asiguraţii gorjeni se deplasează într-un stat membru al UE în vederea beneficierii de tratament medical.

Concediile atrag cereri pentru carduri

Pentru obţinerea cardului european, asiguratul completează o cerere tip la care ataşază: copie BI/CI (în cazul copiilor minori o copie după certificatul de naştere), adeverinţă de asigurat eliberată la unul dintre ghişeele CJAS Gorj sau adeverinţă de salariat vizată de conducerea instituţiei. Întreaga documentaţie se depune la sediul CJAS, la camera 301. Asiguratul va primi cardul european în maxim şapte zile lucrătoare de la data transmiterii datelor în vederea tipăririi acestuia.

Reprezentanţii CJAS Gorj se aşteaptă ca odată cu venirea verii, numărul solicitanţilor gorjeni de carduri de sănătate europene să crească, deoarece este o perioadă propice concediilor de odihnă. Anul trecut, în intervalul 1 ianuarie – 15 iunie, numărul cardurilor europene eliberate a fost de 671 pentru gorjenii solicitanţi.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here