CJAS Gorj a decontat peste 61 miliarde lei vechi pentru servicii medicale în străinătate

261

Gorjenii îşi tratează afecţiunile grave în spitale de peste hotare. În 2014, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a decontat aproape 62 de miliarde de lei vechi pentru servicii medicale acordate asiguraţilor din judeţul Olt într-un stat membru al Uniunii Europene. Anul trecut, asiguraţii din judeţul nostru s-au tratat în Ungaria, Germania şi Italia.

Pentru a putea beneficia de servicii medicale în străinătate, gorjenii trebuie să completeze formularul european E 112. Acest formular este utilizat în două cazuri: pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru, sau pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat.

Patru solicitări în 2014
Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, pe parcursul anului trecut s-au emis 4 formulare, două fiind pentru aceeaşi persoană, care s-a tratat în Ungaria. „În 2014 am emis 4 formulare E112 sau S2, din care 2 pentru acelaşi asigurat, care a beneficiat de servicii în aprilie şi în mai; este vorba despre o afecţiune ortopedică tratată în Ungaria. Au mai fost încă două formulare, unul pentru Germania şi unul pentru Italia, fiind vorba despre afecţiuni cardiologice”, a explicat Daniel Şurlea, director adjunct al CJAS Gorj.

Decontări de zeci de miliarde
În cursul anului trecut, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj a decontat servicii medicale în valoare de peste 60 miliarde lei vechi pentru servicii medicale de care gorjenii au beneficiat la clinici şi spitale din străinătate. „Anul trecut s-au făcut decontări în valoare de 6.184.519 lei. Cele mai mari sume au fost pentru: Germania – 1.861.604 lei, Franţa – 1.031.292 lei, Suedia – 845.197 lei, Luxemburg – 810.355 lei, Italia – 770.502 lei, Austria – 664.671 lei. Tratamentele respective s-au efectuat pe bază de formular, dar şi pe carduri europene de sănătate”, a declarat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here