Cinste bărbăteştenilor gorjeni!

473

Vineri 11 septembrie 2015, începând cu orele 17.00, la Şcoala generală din Bărbăteşti, cu participarea multor locuitori ai comunei, administraţiei locale, preoţilor, cadrelor didactice, invitaţilor, elevilor şi foştilor şcolari, a avut loc o manifestare emoţionantă, prilejuită de atribuirea numelui învăţătorului ctitor principal al primului local de şcoală, învăţătorul Ion Popescu, construit pe terenul său şi cu cheltuiala sa şi a unor locuitori, la începutul secolului XX.

Elevi îmbrăcaţi în frumoase costume naţionale au întâmpinat pe cei sosiţi, cu pâine şi sare, înmânându-le câte un pliant şi cocheta tipărire, color, a broşurii cu prezentarea istoricului şcolii din Bărbăteşti, dar şi testamentul de suflet, lăsat de învăţătorul Ion Popescu, dascălilor ce-i vor urma, cât şi celor care vor studia pe băncile acestei şcoli.
Învăţătorul Ion Popescu a fost un luminător activ al multor generaţii, apreciat de Ministerul Învăţământului, a făcut parte din delegaţia gorjeană la dezvelirea statuii lui Alexandru Ioan Cuza, la Iaşi în 1912, unde a rostit şi o pilduitoare cuvântare.
Soborul de preoţi şi cei prezenţi au înălţat o rugă pentru sufletul ctitorului şcolii şi pentru buna rânduială viitoare. Au urmat luările de cuvânt, ale primarului, D-l Adrian Mangu, directorului şcolii, altor cadre didactice, foşti şcolari, care au evocat personalitatea marcantă a primului ctitor, cât şi a celor care i-au succedat, unii dintre ei fiind chiar descendenţi ai primului dascăl, Ion Popescu.
Printre vorbitori s-au aflat şi strănepoţii învăţătorului Ion I Popescu, anume Inginerii Longin Popescu, Gabriel Popescu şi Dian Dumitru Popescu-senator de Gorj.
Doctorul în ştiinţe medicale, Cornel Munteanu, fost elev al acestei şcoli, fiind printre principalii iniţiatori ai acţiunii, a propus şi ridicarea unui bust, ilustrului dascăl, în curtea şcolii. Am aflat cu deosebită satisfacţie, că la începutul carierei sale, înainte de anul 1900, învăţătorul Ion Popescu a predat şi la şcoala de la Tunşi, care la acea vreme, din câte ştiu, funcţiona în dealul Roşcanu. Celor cu merite deosebite li s-au înmânat diplome de excelanţă.
Foştii şcolari, azi oameni de bază ai societăţii, au vizitat şcoala, indicând clasele în care au învăţat, depănând amintirile frumoase din timpul şcolii, mai ales la discuţiile din timpul mesei, pregătită de către ospitalierele gazde.
Îmi cer scuze că nu am nominalizat toţi vorbitorii şi participanţii la acel moment de recunoştinţă, învăţătorului, căruia bărbăteştenii îi datorează mult, de pe băncile acestei şcoli, mulţi ajungând în funcţii şi profesii importante, chiar şi miniştri, dar şi cu acest prilej s-a scos în evidenţă cât este şcoala de importantă pentru destinul oamenilor.
Victor Hugo remarca: „Cine deschide o şcoală, închide o temniţă”.
Poetul şi dramaturgul indian, din secolul VIII afirma că: „Învăţătura e o perlă, o avere mare, pe care rudele n-o pot împărţi între ele, nici hoţii fura şi care nu se împuţinează prin dăruire”. Bărbăteştenii gorjeni merită toate felicitările. Încă o dovadă, că trebuie să-i preţuim pe dascăli.
Ion M Ungureanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here