Cinismul lui Emil Boc şi prăduirea banilor publici!

346

foto predo 2Vom începe prin a relua două declaraţii ale unor importanţi lideri social-democraţi. Prima îi aparţine preşedintelui PSD, Victor Ponta, care afirma, zilele trecute, că: „Pe 14 mai, orice s-ar întâmpla la Congresul PDL, o să piardă România”.

A doua, cu bătaie mai lungă, este a fostului preşedinte al României, Ion Iliescu, şi domnia sa susţine următoarele: „Înlăturarea actualei guvernări e obligatorie şi necesară, dar insuficientă”.

Ambele declaraţii sunt clare, dar niţel cam eliptice. Niciuna nu arată şi calea prin care România ar avea de câştigat. Iar cea a reputatului politician Ion Iliescu nu face vreo referire şi la ce ar trebui făcut în mod clar, după necesara şi mult dorita schimbare politică. Deocamdată, s-a creat Uniunea Social-Liberală, dar şi aceasta prea lasă aşteptate programele eficiente cu care ar putea guverna după căderea Guvernului Emil Boc.

Nu cu mult timp înaintea Sfintelor Sărbători de Paşti, cinicul prim ministru ce anunţase ieşirea din recesiune la sfârşitul lunii martie, a avut o amnezie. S-a adresat la o populaţie cu veniturile dijmuite – salarii, pensii, ajutoare, cică îngheţate, în fapt, micşorate – ca şi firmelor falimentate printr-o crasă incapacitate de a gestiona ţara, fără cele mai mici semnale de relansare a economiei, în termeni apocaliptici. Pur şi simplu, guvernul anunţa „sporiri neprevăzute” de taxe şi impozite, desigur, şi de preţuri.

Pe ce s-o fi bazat atunci bălmăjeala lui Boc cu ieşirea din recesiune la sfârşitul lunii martie? Că şi el şi şeful său de la Cotroceni mai anunţaseră, în câteva rânduri, ieşirea din criză şi certa creştere economică. Văzute doar de cuplul devastator pentru ţară Băsescu-Boc, ca şi de Joffrey Franks, şeful Delegaţiei FMI pentru România. În realitate, prostul administrator al ţării, care este incompetentul Guvern Boc, al nu ştim câtălea, nu a gândit nicio măsură viabilă pentru crearea de locuri de muncă ori pentru impulsionarea economiei. Datoria externă a ţării creşte mereu, iar guvernanţii se laudă că susţin cu fonduri afacerile tinerilor. Ori, se ştie, peste tot în lume, în proporţie de 90%, noile afaceri dau greş, iar banii se pierd. În loc să fie subvenţionată agricultura, ca în alte state membre ale Uniunii Europene, ori să-şi achite datoriile către firmele private. Guvernul Boc ştie doar una şi bună: să taie din veniturile populaţiei, în vreme ce prăduieşte bugetul public în folosul propriului partid ori al firmelor clientelare.

Tot pe bani publici, îşi face propria campanie electorală pentru şefia PDL, sub pretextul unor vizite de lucru prin judeţele patriei. Aşa cum a procedat şi ieri, în Gorj. Şi, uite-aşa, electoratul se complace în sărăcie, cronicizând un regim băsesciano-bocist, care într-o ţară cu democraţie reală ar fi căzut demult.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here