Cinci ani de la bronzul european! Constantinides: ,,Rămâne cel mai mare succes al baschetului românesc”

809

Fostul antrenor al Energiei, cipriotul Antonis Constantinides consideră că performanţa europeană realizată alături de trupa gorjeană rămâne cea mai mare din baschetul românesc.Constantinides şi fostul căpitan al echipei de atunci, americanul Porter Troupe, au vorbit, recent, pentru site-ul unitedhoops.ro, despre bronzul obţinut în Eurochallenge. Acum 5 ani, pe 26 aprilie 2015, echipa noastră cucerea locul trei în Final Four-ul de la Trabzon, după ce câştiga finala mică disputată contra formaţiei Fraport Skyliners Frankfurt (83-80).,,Cu tot respectul pe care l-am avut și îl am în continuare pentru toate cluburile românești care au jucat în competițiile europene, cred că succesul Energiei, în sezonul 2014/15, a fost și rămâne cel mai mare succes în competițiile europene pentru baschetul românesc. Nu doar pentru că ne-am calificat la Final Four, dar și pentru că am obținut rezultate importante, jucând în compania unor cluburi din cele mai puternice campionate ale Europei. Țin să reamintesc numele echipelor și țara de proveniență a echipelor pe care noi le-am întâlnit, învingându-le pe majoritatea dintre ele: Brindisi (Italia), Le Mans și Nanterre (Franța), Trabzonspor (Turcia), Skyliners (Germania), Lukoil (Bulgaria) și Astana (VBT). De fapt, este ca și cum în zilele noastre o echipă românească s-ar califica în Final Four-ul Basketball Champions League. Cred cu tărie că este cel mai mare succes din istoria modernă a baschetului românesc la nivel de club”, a declarat Constantinides.Antrenorul cipriot a spus că echipa pe care a antrenat-o în 2014/2015 a fost una specială, iar suporterii gorjeni trăiau fiecare meci jucat de favoriţi ca pe o finală. De asemenea, Constantinides a declarat că succesul obţinut în Cupa României, în sezonul precedent (2013/2014), le-a conferit baschetbaliştilor noştri o încredere foarte mare în forţele proprii.
,,Eu și staff-ul meu tehnic, alături de jucători, am jucat nu doar pentru noi înșine, dar am făcut-o pentru club și oraș. Fiecare dintre noi a simțit și trăit o emoție foarte puternică de a juca și de a reprezenta Târgu-Jiu, dar și întreaga țară, România. A fost un sezon magic. Totalmente. Am fost cu toții o familie. Conducerea, staff-ul tehnic, jucătorii, dar și suporterii noștri extraordinari. Toată lumea a contribuit la formarea unei arme letale pentru sport. Toată lumea era însetată de succes și să urce pe culmile gloriei. Întregul oraș aștepta cu nerăbdare fiecare meci. Nu conta cine este oponent, putea să fie o echipă de mare tradiție sau una aflată la început de drum. Toți componenții echipei noastre au muncit din greu în fiecare zi. Acesta este secretul din spatele acelui sezon de succes. Abordarea a fost aceeași în fiecare antrenament și meci, indiferent că am jucat în campionat sau cupele europene. Consider că în sezonul 2013/14, atunci când Energia a câștigat Cupa României a reprezentat un ajutor enorm în mentalitatea, gândirea și abordarea jucătorilor pentru a-și dori mai mult de la ei înșiși”, a precizat tehnicianul.Fostul principal al Energiei a declarat că s-a despărţit cu mari regrete de oraşul Târgu-Jiu, dar ar reveni cu plăcere în baschetul românesc. Cipriotul ştie că autorităţile locale au demarat un nou proiect sportiv, dar a declarat că toţi oamenii implicaţi în renaşterea baschetului autohton trebuie să fie răbdători.,,Atunci când am plecat am simțit că ceva din mine se rupe. Eu am plecat, dar o parte din mine a rămas în acest oraș. Iubesc Târgu-Jiul și locuitorii acestui oraș. Este un loc special în inima mea, iar acest lucru nu se va schimba niciodată. Aici am primit dragostea necondiționată a unor oameni pe care anterior nu îi cunoscusem. Am fost foarte dezamăgit de lucrurile care s-au petrecut în cursul sezonului 2015/16. Acestea au determinat plecarea mea înaintea încheierii sezonului respectiv și înainte să terminăm cum se cuvine acest proiect. În cele din urmă toate se întâmplă dintr-un motiv sau altul. Am observat că în urmă cu doi ani a fost relansat baschetul la Târgu-Jiu. Știu că oamenii de acolo încearcă din răsputeri să revină în top. Este un proces de durată, lucrurile trebuie luate pas cu pas și sunt fericit pentru că baschetul renaște acolo. Îmi doresc ca în viitorul apropiat Târgu-Jiul să revină în grupul fruntaș, al echipelor de top din baschetul românesc. De asemenea, îmi doresc să mă întorc acolo. Vorbesc foarte serios. Mă identific cu acest loc pentru totdeauna. Îmi doresc foarte mult să mă întorc în România. După cinci ani, cred că ar fi un lucru interesant de făcut. Sunt de părere că aș putea să fac multe la o echipă din acest campionat. De asemenea, opinez că pe baza cunoștințelor pe care le-am acumulat aș fi de folos în baschetul românesc”, a conchis Constantinides.

Troupe: Am simțit că putem câștiga turneul
Căpitanul Energiei din acea perioadă, Porter Troupe, a declarat că semifinala pierdută cu Trabzon ar fi putut avea alt deznodământ. Gorjenii au cedat meciul la 20 de puncte, 83-63, dar scorul a fost unul mincinos. Elevii lui Constantinides au controlat partida în prima repriză, dar au căzut pe final de meci.,,A fost o etapă importantă pentru noi. Am plecat acolo încrezători și dornici, ca echipă. Am simțit că putem câștiga și dacă e să ne aducem aminte, ar fi trebuit să câștigăm semifinala. Am crezut în acel proiect și mi-am respectat colegii.
Un aspect important este că am primit o susținere deosebită din partea fanilor și oamenilor de la Târgu-Jiu”, a declarat Porter pentru unitedhoops.ro.Actualul jucător al Craiovei a spus că se simte excelent în România şi vrea să mai evolueze la nivel profesionist cel puţin un sezon. Porter vrea să obţină şi naţionalitatea română.,,Cred că România este o țară frumoasă, cu oameni frumoși și o consider ca a doua mea casă. Vreau să mai joc baschet cel puțin un sezon. Aud lumea vorbind despre mine că am îmbătrânit și da, dacă mă uit la vârsta pe care o am în baschet, nu pot să nu fiu de acord. Cu toate acestea, dacă te uiți doar la mișcările mele de pe teren și mă întrebi cum mă simt, îți voi spune că mai am de jucat cel puțin 2-3 ani. Dar nu, mai vreau unul, maxim doi, după care voi alege cariera de antrenor”, a dezvăluit Troupe.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here