Cheltuieli de 3 miliarde de lei cu incineratorul ecologic

317

dsv facuta de minePână la sfârşitul acestui an, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj vor putea folosi fără griji incineratorul ecologic achiziţionat acum mai multă vreme, dar care devenise inutilizabil imediat după achiziţie deoarece nu exista autorizaţie pentru construirea clădirii unde va funcţiona incineratorul.

În data de 3 octombrie, conducerea DSVSA Gorj va da startul deschiderii ofertelor pentru licitaţia în curs în vederea pachetului de servicii ce priveşte construirea clădirii ce va adăposti incineratorul ecologic. „Noi acum avem un incinerator dar nu este ecologic. Pe cel ecologic l-am luat de mai multă vreme dar nu l-am pus în funcţiune deoarece nu aveam un spaţiu şi am aşteptat autorizaţia iliuta dsvpentru o nouă construcţie. Acum, avem autorizaţia şi organizăm licitaţie pentru o firmă care să se ocupe de lucrările de construcţie pentru clădirea incineratorului. Va fi o construcţie nouă, după normele Uniunii Europene, şi se va afla lângă sala de autopsie, mai exact lângă biobază. Astfel, incineratorul fiind achiziţionat şi cum construcţia va fi ridicată în curând, sperăm ca până la sfârşitul anului să punem în funcţiune incineratorul ecologic”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

2 miliarde costă doar clădirea

Fondurile pentru ridicarea clădirii ce va adăposti incineratorul ecologic se ridică la valoarea de 2 miliarde de lei vechi, bani proveniţi atât din bugetul propriu al instituţiei, cât şi din bugetul statului, de la Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Gorj. De asemenea, banii cu care a fost cumpărat incineratorul ecologic au fost acordaţi din bugetul DSVSA Gorj, valoarea acestuia fiind de circa 900 de milioane ROL. „Avem un buget propriu, adică bani extrabugetari obţinuţi cu ajutorul laboratorului acreditat european al nostru, de unde ne asigurăm şi o parte din venituri, dar mai obţinem bani şi din prestările de servicii. Astfel, nu am avut nevoie de fonduri prea mari din partea ANSVSA pentru acest incinerator, noi scoţând anual circa 10 miliarde de le vechi, bani extrabugetari”, a precizat şeful DSVSA Gorj. Iliuţă a mai explicat faptul că incineratorul ecologic arată precum o cisternă şi va ajuta la distrugerea materialelor patogene, a cadavrelor de păsări şi animale, a probelor de sânge, de organe, aduse la laborator fie în scop de diagnosticare, fie pentru confirmarea unui diagnostic. Bio-capacitatea acestuia este de distrugere a materialelor de până la 50 de kilograme pe oră.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here