Cetăţenii, rugaţi să-şi verifice valabilitatea actelor

156

Dan LaurentiuDirecţia Publică Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu transmite cetăţenilor să îşi verifice valabilitatea documentelor cu cel puţin două săptămâni înainte de a pleca în vacanţă şi să le schimbe la timp, pentru a evita neplăcuta situaţie de a fi în concediu cu actele expirate.

În plin sezon estival, gorjenii sunt tentaţi să pornească spre locurile de relaxare, unde să-şi petreacă vacanţele, fără a verifica dacă actele lor de identitate sunt valabile până la întoarcerea din concediu. Tocmai de aceea, reprezentanţii Direcţiei Publice Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu îi roagă pe cetăţeni să îşi verifice din timp documentele. „Transmitem cetăţenilor să-şi verifice valabilitatea actelor de identitate. Este o perioadă în care toată lumea pleacă în concedii, toată lumea are nevoie de acte de identitate şi tocmai de aceea rugăm cetăţenii să-şi verifice valabilitatea documentelor. Spun acest lucru pentru că reamintesc pe linie de evidenţa persoanelor nu există regim sau taxă de urgenţă ca să putem soluţiona rapid solicitările cetăţenilor. Termenul legal pentru eliberarea documentelor, conform prevederilor Ordonanţei de Guvern 97/2005, este de până la 30 de zile, putând fi majorat cu încă 15 zile în cazul în care sunt investigaţii suplimentare. Instituţia pe care o conduc încearcă undeva în 7-10 zile să soluţioneze aceste cereri, tocmai de aceea rugăm cetăţenii să-şi verifice documentele de valabilitate şi cu cel puţin 15 zile înainte de a le expira termenul de valabilitate să se prezinte la serviciul de evidenţă pentru eliberarea unui nou act de identitate. Asta în cazul în care documentul va expira”, a explicat Laurenţiu Dan, director executiv al Direcţiei Publice Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu.

Modificările datelor impun schimbarea documentelor

În cazurile în care se schimbă numele, domiciliul, sunt modificări ale datelor părinţilor, a numelui, prenumelui, schimbarea de CNP sau o schimbare de fizionomie, cetăţenii trebuie să se prezinte la Direcţia Publică Comunitară Locală de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu în termen de 15 zile de la constatarea acelui fapt pentru eliberarea unui nou act de identitate. Documentele necesare schimbării actelor nu sunt foarte multe, potrivit directorului Laurenţiu Dan: „cetăţenii trebuie să înţeleagă că sunt documente obligatorii prevăzute şi solicitate de lege, şi aici enumăr: actele de stare civilă, certificatele de naştere în original şi copie xerox, actele cu care se face dovada statutului civil, respectiv certificatul de căsătorie pentru persoanele căsătorite, certificatul de deces pentru persoanele văduve, hotărârea de divorţ rămasă definitivă şi irevocabilă pentru persoanele cu statut de divorţat. Dovada adresei de domiciliu, documentul prin care cetăţeanul atestă că are un spaţiu de locuit, şi ori de câte ori aplicantul cererii nu este titularul imobilului trebuie să se prezinte cu titularul pentru a semna declaraţia de primire în spaţiu. Lipsa titularului pentru a da această confirmare duce la imposibilitatea soluţionării cererii de eliberare a actului de identitate. De multe ori ne-am întâlnit cu cetăţeni care spun că au mai fost luaţi în spaţiu acum 10 ani, nu contează, ori de câte ori se face un nou act de identitate, proprietarul trebuie să-şi dea acordul ca persoana să-şi stabilească domiciliul acolo. Şi un ultim document pentru acele persoane care au copii minori sub 14 ani, certificatelor lor de naştere în copie şi original. Instituţia noastră încearcă să soluţioneze aceste documente undeva în termen de 7-10 zile ţinând cont că actele de identitate nu se tipăresc la instituţia noastră, se tipăresc la o cu totul altă instituţie”. De aceea, reprezentanţii DPCLEP Târgu-Jiu fac un fel de apel la toţi cetăţenii care urmează într-un viitor apropiat să plece în vacanţă, să-şi verifice actele de identitate şi să se prezinte de urgenţă la serviciul de evidenţă al judeţului nostru pentru ca angajaţii DPCLEP să se poată încadra în termenul de plecare al dânşilor.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here