Centru de informare europeană, inaugurat la Târgu-Jiu

637

Marţi, la sediul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, a avut loc inaugurarea Centrului Europe Direct Gorj – un proiect de informare europeană a comunităţii, graţie căruia toţi gorjenii, indiferent de vârstă, vor putea să acceseze informaţii referitoare la drepturile pe care le au în calitate de cetăţeni europeni dar şi alte informaţii legate de Uniunea Europeană.

Reţeaua Europe Direct reprezintă unul dintre principalele instrumente folosite de Comisia Europeană pentru informarea cetăţenilor şi comunicarea cu aceştia la nivel local. Din această reţea face parte şi Centrul Europe Direct Gorj, ce a fost inaugurat ieri, la sediul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”. „Inaugurăm un nou serviciu de bibliotecă, un nou proiect de informare pe care biblioteca şi-a propus să-l desfăşoare în perioada 2013-2017. Este vorba de Centrul Europe Direct Gorj, care face parte din reţeaua pe care Comisia Europeană a constituit-o la întregul nivel al Uniunii, tocmai pentru o comunicare mai bună cu cetăţenii europeni. Ne propunem ca prin activităţile pe care le vom desfăşura în cadrul acestui proiect, finanţat de Comisia Europeană şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Gorj, să fim un portal de informare şi de comunicare între cetăţeni şi Uniunea Europeană”, a declarat Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene Gorj şi unul dintre coordonatorii acestui proiect. „Sper să reuşim să aducem Europa mai aproape de gorjeni. Ne bucurăm că am reuşit să pătrundem în această reţea tocmai în acest an, în care se sărbătoreşte Anul European al Cetăţenilor. Este foarte important şi sperăm să fim un promotor al cetăţeniei active pentru că un cetăţean informat este şi unul implicat în viaţa cetăţii şi, de ce nu, în ceea ce va fi Uniunea Europeană în viitor. Avem o echipă care îşi va pune toate eforturile în slujba cetăţenilor gorjeni”, a mai precizat aceasta. Practic, Centrul Europe Direct Gorj îşi propune să permită prin toate mijloacele care îi stau la dispoziţie (direct, telefonic, prin e-mail, site, pagină Facebook, evenimente organizate) accesul la informaţiile de bază în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor UE, priorităţile UE (în special strategia de creştere economică „Europa 2020”), legislaţia sa, politicile sale, programele şi oportunităţile sale de finanţare, cât şi planurile de viitor ale Uniunii Europene. Obiectivul general pentru perioada 2013-2017 este ca toţi cetăţenii, atât din zonele rurale cât şi din zonele urbane, din judeţul Gorj, să poate avea un acces facil la informaţii, să aibă posibilitatea de a-şi face cunoscute opiniile şi de a face schimb de opinii, în toate domeniile activităţilor UE, în special al celor care au un impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor.

Iniţiativă apreciată
La inaugurarea Centrului Europe Direct Gorj au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, care au ţinut să-i felicite pe coordonatorii Centrului pentru iniţiativă avută, cu atât mai mult cu cât le va oferi gorjenilor posibilitatea de a accesa informaţii europene mult mai rapid şi mai uşor. „Aş vrea să felicit Biblioteca Judeţeană pentru această iniţiativă. Cu toţii suntem cetăţeni europeni şi cu toţii avem nevoie de acest gen de informaţii; ceea ce este de salutat aici este că toate materialele pe care le-am văzut se adresează tuturor categoriilor de vârstă, inclusiv copiilor. Asta este foarte bine pentru că este foarte important să conştientizăm cu toţii că suntem cetăţeni ai UE, că asta ne oferă cu siguranţă şi beneficii, dar şi responsabilităţi”, a declarat Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. „Mă bucur din suflet că s-a deschis şi în Târgu-Jiu acest centru de informare. Eu a trebuit să apelez uneori la centrele de informare din Râmnicu-Vâlcea sau din Craiova, cele mai apropiate de noi. De astăzi, vom avea o sursă de informare direct în oraşul nostru; cred că este extraordinar de important să ne conştientizăm acest statut de cetăţean european şi să ne informăm cu privire la drepturile pe care le avem în această calitate. Fie că vom călători în UE, fie că dorim să lucrăm sau să studiem acolo, de acum acolo vom avea un punct de informare care ne va pune la curent cu tot ceea ce vom avea nevoie şi probabil nu vom mai întâmpina atât de multe probleme”, a spus şi Lorena Vîlceanu, consilier pe afaceri europene în cadrul Prefecturii Gorj. Inaugurarea Centrului Europe Direct Gorj a fost urmată de o dezbatere asupra rolului bibliotecii, ca factor de coagulare europeană. Începând cu anul 2013, în România funcţionează 31 de Centre de Informare Europe Direct.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here