CE Rovinari grăbeşte darea în funcţionare a depozitului de zgură şi cenuşă

279

IMG_1926Acuzaţi că întârzie investiţiile de mediu de la Complexul Energetic Rovinari, reprezentanţii unităţii energetice s-au gândit să facă public că, după doi ani, primul compartiment al depozitului nou de zgură şi cenuşă realizat în sistem ,,şlam dens” este gata.

De asemenea, prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea CE Rovinari face public că începând din toamna acestui an, ,,compartimentul va asigura depozitarea zgurii şi a cenuşii pentru mai multe grupuri iar, în paralel, vor continua lucrările şi la celelalte două compartimente, cu termen de finalizare în anul 2023”. Prin intermediul aceluiaşi document se prezintă, de asemenea, şi avantajele noului depozit care ar fi ,,de transformare a zgurii şi cenuşii în şlam fluid dens, un deşeu inert care nu mai are impact negativ asupra mediului înconjurător”.

Probe pentru noua investiţie

,,Noul depozit a fost realizat în conformitate cu cerinţele europene de mediu, investiţia reprezentând o necesitate pentru ca Termocentrala Rovinari să poată funcţiona şi în anii următori. Probele la noul depozit au început încă din luna mai 2010 şi se vor încheia la jumătatea lunii august, până în prezent neexistând niciun fel de probleme privind funcţionarea instalaţiilor. S-au făcut probe la motoare, au fost verificate şi probate pompele, s-au efectuat spălături pe cele trei circuite, inclusiv traseul estacadei de transport şlam dens din incintă, în depozit. De asemenea, s-au făcut probe privind presiunea pe toate circuitele, probe cu cenuşă, urmând ca până la jumătatea lunii august să se încheie lucrările la concentratorul de zgură pentru a se face probe şi cu zgură”, explică, în comunicatul de presă, Diana Milea, purtătorul de cuvânt al CE Rovinari. ,,Depozit nou de zgură şi cenuşă Gîrla, realizat în soluţia de şlam dens” a fost prevăzută în Planul de acţiuni pentru mediu al Autorizaţiei Integrate de Mediu nr. 12/19. 07. 2006. Valoarea investiţiei depăşeşte 150 de milioane de lei, contractul de executare al lucrărilor fiind semnat pe data de 1 aprilie 2008 cu firma ROMELECTRO.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here