Căutarea unei locuinţe de închiriat, un drum cu peripeţii

482

garsoniera„Ofer spre închiriere locuinţă în Târgu-Jiu, mobilată şi utilată, zona X, preţ …RON/€. Relaţii la tel…”; acesta este genul de anunţ pe care cei care caută să închirieze o locuinţă îl pot găsi, cu mai multe sau mai puţine detalii, în rubricile de anunţuri imobiliare, fie că apelează la ziare sau internet.

Anunţuri destule… în teorie

Căutarea unei locuinţe în Târgu-Jiu se poate transforma într-un proces lung şi obositor, mai ales dacă preţul nu este singurul criteriu după care te ghidezi. Printre cele mai frecvente criterii după care se ghidează viitorii chiriaşi se numără preţul, zona, vechimea imobilului, existenţa locului de parcare şi izolarea termică a locuinţei. La prima vedere, există destul de multe oferte pentru cei ce doresc să-şi închirieze o locuinţă; după câteva telefoane veţi descoperi însă că multe dintre ele nu mai sunt valabile. Mai mult, oricât de bine ar suna anunţul, nu vă faceţi speranţe prea mari. Majoritatea proprietarilor tind să „cosmetizeze” anunţurile.

De exemplu, în anunţ se poate preciza că locuinţa este complet mobilată şi utilată; nu se spune însă nimic despre starea acestor dotări, mai ales că sunt unele probleme ce nu se văd decât după câteva zile de la mutarea propriu-zisă.

Proprietar vs. chiriaş: cu sau fără contract?

Un aspect deloc de neglijat este acela al relaţiei proprietar-chiriaş, mai precis al drepturilor şi obligaţiilor ce revin fiecăruia. În mod normal, aceste probleme ar putea fi prevenite prin încheierea unui contract înregistrat la Administraţia Fiscală, în cadrul acestuia fiind precizate clar aspectele legate de chirie, majorarea acesteia, cine va efectua eventualele reparaţii etc.

Acest contract înseamnă însă cheltuieli suplimentare atât pentru proprietar, care trebuie să plătească un impozit de 16% din chiria netă, cât şi pentru chiriaş, care se poate trezi fie că trebuie să plătească el acest impozit, fie că proprietarul îi majorează chiria sub acest pretext.

Nu este deci de mirare că mulţi preferă să nu încheie un contract legal, chiar dacă astfel sunt expuşi la diverse riscuri: pentru chiriaşi nu sunt excluse majorarea chiriei într-un interval de timp relativ scurt, vizitele „de verificare” ale proprietarului la orice oră, evacuarea bruscă, fără un motiv plauzibil etc.; proprietarii se pot trezi la rândul lor că persoanele cărora le-au închiriat locuinţa au plecat fără să anunţe sau fără să-şi plătească chiria, că au datorii de ordinul miilor la întreţinere sau că din doi chiriaşi au acum şase. În lipsa unui contract nu există nici un fel de protecţie, nici pentru proprietar, nici pentru chiriaş. Ambele părţi preferă însă să-şi asume riscul deşi asta îi poate costa până la urmă mai scump decât acel 16%.

Cât vă costă chiria în Târgu-Jiu

În funcţie de condiţii şi de zonă, preţul unei locuinţe în Târgu-Jiu poate varia între 400 şi 600 de lei, pentru o garsonieră, 500 şi 1000 de lei, pentru un apartament de 2 camere, iar pentru un apartament de trei camere puteţi scoate din buzunar între 800 şi 1300 de lei lunar. Bineînţeles, cu cât locuinţa este mai aproape de zona centrală, cu atât chiria este mai mare; asta nu înseamnă însă că şi condiţiile oferite sunt neapărat superioare din punct de vedere calitativ. Este recomandat să studiaţi cu atenţie oferta înainte de a lua o decizie, atât din postura de viitor chiriaş, cât şi din cea de proprietar.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here