Câteva ore pe zi “acasă”

162

constantin centrul de ziCentrul de Zi din cadrul Centrului Maternal din Târgu-Jiu este o a doua casă pentru mulţi copii nevoiaşi.

Aceştia îşi petrec o bună parte din zi acolo pentru că acasă fie îi aşteaptă părinţi şomeri, fie mai mulţi fraţi îmbrăcaţi sărăcăcios, multe nevoi şi mai ales sentimentul că sunt marginalizaţi de societate.

În Centrul de Zi vin peste 20 de copii cu probleme financiare. Chiar dacă aceştia au părinţi acasă, de cele mai multe ori nu au şi cele trebuincioase. Acesta este şi cazul lui Constantin, un băiat din Negomir care învaţă la un liceu din Târgu-Jiu. „Mai am doi fraţi acasă. Ei nu vin încă la Centrul de zi. Eu vin din cauza problemelor financiare, părinţii mei nu au posibilităţi materiale”, povesteşte băiatul. Acesta vine aproape în fiecare zi la Centrul de Zi unde povesteşte că şi-a făcut chiar şi prieteni. „Mă bucur că vin aici. Am prieteni. Am cunoştinţe noi, este o lume nouă”, mai spune tânărul.

Masă gratuită

Băiatul vine dintr-o familie săracă, părinţii săi nu muncesc şi singurele venituri sunt alocaţiile copiilor şi o pensie de boală. Cu toate acestea Constantin este liceean şi nu are de gând să abandoneze şcoala. El vrea să înveţe şi pentru asta este bucuros că merge la Centrul de Zi, unde îşi poate face lecţiile în linişte. După ce termină cu studiul, băiatul fie intră pe internet, fie joacă fotbal cu ceilalţi copii. „Copiii au de toate aici. Le dăm două mese pe zi, au jocuri, au calculatoare cu internet, au un teren de fotbal sintetic unde se pot juca atât cât vor, au o bibliotecă de unde pot lua cărţi”, a povestit Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal din Târgu-Jiu, în cadrul căruia funcţionează şi Centrul de Zi. Acesta din urmă este deservit de trei angajaţi, mai exact trei educatoare.

O altă lume

În Centrul de Zi copiii au ocazia să desfăşoare mai multe activităţi pe care, cu niciun chip, nu le-ar putea face acasă. Chiar dacă supravegherea lor în timp ce îşi fac lecţiile sau chiar jocurile, care le sunt puse la dispoziţie, par lucruri banale, aceştia nu au parte de ele decât acolo. În fiecare zi, după şcoală, copiii ştiu că pot merge undeva unde să îşi petreacă folositor timpul. Nu este acasă, dar este un loc important pentru ei, un loc în care vin în fiecare zi şi unde ştiu că îi aşteaptă o altă lume. Mai bună.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here