Casa muzeu “Maria Apostol”,o ruină girată de Primăria și Consiliul local Runcu

455

Dezinteres, nerușinare, indolență…

Peste puțină vreme,mai precis pe data de 11 august 2012, se împlinesc 58 de ani de la nașterea celebrei Maria Apostol, una dintre cele mai mari artiste ale melosului popular autentic. De aceea, zilele trecute, aflați cu treburi în zona Runcului, ne-am găsit oleacă de timp să vizităm și Casa muzeu a acesteia, inaugurată la data de 8 septembrie 2009, în prezența autorităților județene și locale, precum și a unui select public, sosit cu mic, cu mare, din mai toate colțurile țării, pentru a asista la acel eveniment istoric și cultural de neuitat.

Dacă pe atunci, totul părea minunat și înălțător, iată că, după nici trei ani de zile, spre uimirea noastră și a grupului de tineri folcloriști sosiți de pe meleaguri bănățene s-o viziteze acasă pe neuitata noastră Mărie, după 19 ani de la trecerea sa la cele veșnice, am trăit laolaltă o cumplită dezamăgire: acest obiectiv de cultură important a ajuns o ruină, greu de recunoscut după câte îl știam noi de dinainte !
Încă de la intrare, pe orice trecător îl ia cu fiori când vede doar porțile de la curte “pulverizate” pe aproape toată bătătura! Apoi, în interior tronează un tomberon plin de gunoaie, căruia i se alătură într-o stare jalnică un utilaj de pompieri, de mare valoare patrimonială, meșteșugit de-acum 100 de ani.
Măsuța de lângă casă, așezată odinioară acolo pentru a le facilita copiilor și vizitatorilor momente de tihnă când ascultau neuitatele cântece ale artistei, este acoperită de blane și de tot felul de mizerii strânse de-a lungul vremii în acel colțișor din ogradă.
Despre casă, ce să zicem ? În primul rând că este zăvorâtă 24 din 24 de ore, iar după demisia lui Gigi Lazăr, responsabilul cultural al Primăriei până acum câteva luni, nu se mai ocupă nimeni de buna ei funcționare.Pe lângă acest edificiu de mare importanță, construit în anii trecuți cu mulți bani și cu truda și sudoarea multor oameni de bine, în loc de iarbă și de flori … domnesc buruienile, păianjenii, rămășițele de la instalațiile ornamentale de iluminat, montate în preajma sărbătorile de iarnă!?!, șoșoni, precum și alte și alte gunoaie, care, într-un fel, îi fac de rușine pe toți gorjenii de bun-simț!
Mai mult, colac peste pupăză, exact în fața casei, pe locul unde urma să fie ridicată o statuie în memoria Mariei noastre, dăinuie un morman de pietroaie ce susține bățos un panou cu chipul artistei și cu stema României ceea ce, din punctul nostru de vedere, și nu numai al nostru, înseamnă o blasfemie de neimaginat a autorităților comunei Runcu la tot ceea ce înseamnă simbolul Maria Apostol pentru folclor și pentru țară ! Pe scurt, totul poate fi catalogat doar în trei cuvinte: dezinteres, nerușinare, indolență!

Președintele Călinoiu și directorul Hortopan trebuie să ia măsuri urgente!
Analizând cu luciditate felul cum este băgat în seamă actul cultural, precum și valorile patrimoniale din această casă de la Runcu de către primarul Adi Câmpeanu, de consilierii săi și de către notabilitățile locale, nu se întrevăd defel fapte concrete de îndreptare rapidă a lucrurilor. Ne-au… demonstrat-o cu vârf și îndesat, cum numai dumnealor știu să o facă ! Așadar, domnul Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean, participant direct la inaugurarea acestui edificiu de cultură important, alături de Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, trebuie să ia de urgență o decizie, până nu va fi prea târziu ! Poate, pentru a curma definitiv această anomalie din viața noastră spirituală, soluția onorabilă ar fi transferarea lucrurilor Mariei Apostol în patrimoniul Muzeului Arhitecturii Populare de la Curtișoara, alături de valorile altor mari artiști ai neamului cum sunt Maria Lătărețu, Gheorghe Zamfir, Filofteia Lăcătușu sau Domnica Trop.
Dorin Brozbă, ctitor important al Casei muzeu “Maria Apostol”
Maria Apostol, un glas măiestru şi de neuitat
• A debutat în muzică la vârsta de 5 ani pe scena Căminului cultural Runcu
• Până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ
• La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obţinut locul întâi pe ţară din 600 de concurenţi
• În 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peştişani, într-o emisiune televizată în direct şi moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist
• Din toamna lui 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic Profesionist „Rapsodia Română” din Bucureşti avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merişoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălăşoiu
• Repertoriul său conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică
• A cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria
• În plină maturitate artistică, la doar 39 de ani, o boală incurabilă i-a pus capăt vieții, fiind înmormântată la Runcu, chiar de ziua sa, de Sf. Maria mică, la data de 8 septembrie 1993

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here