Casa Gănescu din Târgu-Jiu, în circuitul cultural și turistic

400

Cosmin Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că se fac demersuri pentru introducere în circuitul cultural și turistic a imobilului ”Casa Gănescu” din centrul municipiului Târgu-Jiu.

Prin HCJ nr 131/18.12. 2015, art.1. Consiliul Județean Gorj și-a exprimat acordul de principiu privind punerea la dispoziția Ministerului Culturii a imobilului ”Casa Gănescu”, evidențiat în patrimoniul Unității Administrativ Teritoriale-Județul Gorj, pentru stabilirea sediului Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”.
Totodată, în același scop, prin HCJ nr. 132/18.12.2015, Consiliul Județean Gorj și-a exprimat disponibilitatea de a pune la dispoziția Ministerului Culturii sediul Secției de Artă din Municipiul Târgu-Jiu, gestionat în prezent de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.
Luând în considerare valoarea simbolică majoră a ”Casei Gănescu” pentru patrimoniul cultural al Județului Gorj, argumentată de faptul că aici a fost găzduit sculptorul vreme de doi ani, dar și de prezența în curtea imobilului a așa-numitei „grădini cu vietăți de piatră”, atribuită lui Constantin Brâncuși, considerăm că această clădire relevantă și din punct de vedere arhitectural, poate constitui, fără îndoială, locația ideală pentru amenajarea unor interioare cât mai autentice perioadei în care Constantin Brâncuși a locuit aici, recreând astfel, atmosfera din epoca respectivă.
Introducerea în circuitul turistic a imobilului ”Casa Gănescu” reprezintă un pas extrem de important pentru valorificarea patrimoniului cultural lăsat moștenire Județului Gorj de Constantin Brâncuși.
Pentru concretizarea acestui demers, în primă fază, va fi supusă dezbaterii și aprobării Consiliului Județean Gorj, trecerea imobilului în administrarea Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Stefulescu”, urmând ca, ulterior, să fie reluate discuțiile cu reprezentanții Ministerului Culturii, în sensul aplicării prevederilor Legii nr. 199/2015 pentru înființarea Muzeului ”Constantin Brâncuși”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here