Cartoful dulce – o excelentă legumă-medicament

685

Toate produsele ori culturile alimentare au mai mult sau mai puțin și rol medicinal căci furnizând celulelor corpului omenesc, aceste adevărate albinuțe din corpul nostru, substanțele de care acestea au nevoie le ajută să se simtă bine, să fie active și deci să lupte mai puternic cu factorii de agresiune interni și externi. Cartoful dulce – Ipomoea batatas, din familia botanică Convolvulaceae, este numit cartof doar datorită faptului că este un fragment de tulpină subterană, tuberculul, ca și cartoful obișnuit – Solanum tuberosum, dar acesta face parte din familia botanică Solanaceae, fiind rudă bună cu tomatele, vinetele, ardeiul etc. Tuberculii de cartof dulce nu au formă relativ rotundă precum cei de cartof comun ci dublu-tronconică, cu bazele mari în mijloc, sau cilindru ascuțit ca capete, dar sunt acoperiți și ei cu o pieliță de culoare portocalie până la mov închis ca și ceilalți. Pulpa este dulce, bogată în amiloză – care reduce nivelul glucozei în sânge, betacaroten – care în organism se transformă în vitamina A și ajută la menținerea integrității membranei celulare și a acuității vizuale, antocianine (peonidine și cianidine) cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare precum și vitaminele B 1 – tiamina, B 5 – acidul pantotenic, B 6 – piridoxina sau minerale ca fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu etc polifenoli, licopen,, antocianine, luteină, zeaxantină, catechine, defensină, acid cafeic, acizi clorogenici și carbohidrați care furnizează 86 kcal la 100 gr de pulpă, fibre digestive, zaharuri, proteine (saponine) cu puternic efect antioxidant mai ales la nivelul tractului digestiv.cartof
Se apreciază că acei cartofi dulci care au pulpa mov conțin mai mulți antioxidanți decât cei cu pulpa portocalie datorită conținutului mare de antociani și deci au cea mai mare putere antioxidantă. Antocianinele și ceilalți pigmenți din pulpa cartofilor dulci acționează și asupra fibrinogenului din sânge care ajută la închiderea mai rapidă a rănilor, la oprirea hemoragiilor sanguine și totodată contribuie și la reducerea inflamațiilor. Din 100 gr pulpă proaspătă de cartof dulce se obțin 960 µg vitamina A în timp ce un bărbat adult are nevoie zilnic de 900 µg iar o femeie de 700 µg, deci mai mult decât necesarul zilnic, ceea ce nicio altă legumă nu poate asigura. Vitamina A favorizează creșterea și regenerarea oaselor, reproducerea celulară precum și diferențierea și sinteza celulelor sanguine. De asemenea intră în compoziția rodopsinei, proteină specifică ochilor, care crește acuitatea vizuală. Antocianinele și ceilalți pigmenți din cartoful dulce reglează conținutul de fibrinogen din celule ceea ce ajută la reducerea inflamațiilor în crizele de astm, osteoartrită și artrită reumatoidă iar vitamina B reduce riscul atacului de inimă. Studii recente vizează acțiunea anti-diabetică a cartofilor dulci comparativ cu cea a medicamentelor specifice pentru reglarea glicemiei. De asemenea s-au făcut studii in vivo și in vitro cu proteine extrase din pulpa de cartof dulce asupra proliferării, migrării și invaziei celulelor canceroase colonorectale sau din carcenom pulmonar indus și rezultatele au fost mai mult decât promițătoare. Pentru a înțelege mai bine valoarea cartofilor dulci redăm în continuare compoziția acestora în 100 gr pulpă, comparativ cu cartofii comuni, ale căror cifre sunt înscrise între paranteze, potrivit USDA (Departamentul Agriculturii din Statele Unite): calorii – 86 ( 70 ), proteine – 1,6 gr ( 1,89 ), grăsimi – 0,05 gr ( 0,1 ), carbohidrați – 20,12 gr ( 15,9 ), fibre – 3,0 gr ( 2,5 ), amidon – 16,4 gr ( 33,8 ), zaharuri – 6,5 gr ( 1,7 ), indice glicemic egal ( 86,5 la cartofii copți, 71 la cei prăjiți și 46,5 la cei fierți ), vitamina A – 14 187 UI ( 7 ), vitamina B1 tiamină – 0,08 mg ( 0,08 ), vitamina B 2 riboflavină – 0,06 mg ( 0,03 ), vitamina B 3 niacină – 0,55 mg ( 1,4 ), vitamina B5 acid pantotenic – 0,8 mg ( 0,27 ), vitamina B 6 – 0,3 mg ( 0,23 ), vitamina C – 2,4 mg ( 11,4 ), vitamina E – 0,26 mg ( 0 ), Vitamina K – 1,8 µg ( 2,9 ), calciu – 30 mg ( 10 ), fier – 0,62 mg ( 0,73 ), magneziu – 25 mg ( 22 ), mangam – 0,25 mg ( 0,14 ), potasiu – 337 mg ( 455 ), sodiu – 55 mg ( 6 ) și zinc – 0,3 mg ( 0,33 ). Compoziția chimică și proporțiile în care se află componentele îl recomandă ca înlocuitor al cartofului comun în alimentația noastră.
Vom continua.
Daca toate astea fi-vor respectate…
Ing. Ion VELICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here