Călinoiu a jurat credinţă la Lainici

642

Ion CalinoiuÎn cadrul programului de manifestări spirituale „Zilele Gorjului”, a avut loc o sesiune solemnă de comunicări ştiinţifice dedicate Cuviosului Irodion de la Mânăstirea Lainici. Preşedintele Consiliului Judeţean Ion Călinoiu a făcut public jurământul de credinţă duminică, la Lainici, cu ocazia canonizării Sfântului Irodion.

La manifestarea ce a avut loc ieri, cu ocazia Zilelor Gorjului dedicate Sfântului Irodion au participat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, directorul Şcolii Populare de Arte, Viorel Gârbaciu, preotul doctor Ion Rizea şi părintele Calist de la Lainici. La sesiune trebuia să participe şi Stareţul Mănăstirii Lainici, Părintele Arhimandrit Ioachim Pârvulescu, dar acesta şi-a scuzat lipsa din cauza numeroaselor activităţi înterprinse în acest moment. La manifestare, Ion Călinoiu, a făcut public jurământul de credinţă făcut de acesta cu acordul consilierilor, duminică de 1 Mai la Mănăstirea Lainici după slujba de sfinţire a Bisericii și după canonizarea Sfântului Irodion. Prin acest jurământ, preşedintele Consiliului Judeţean, cere ca Sfântul Irodion să fie declarat Protectorul judeţului Gorj.

Jurământul lui Ion Călinoiu

„Noi, locuitori acestui judeţ, aflaţi în anul Domnului 2011, în ziua de 1 Mai la Preasfânta Mănăstire Lainici, jurăm să ne punem toată înţelepciunea, puterea şi priceperea în slujba gorjenilor, a celor care ne-au investit toată încrederea lor, la această mare zi. În faţa moaştelor Sfântului Irodion, a Sfântului Altar al Bisericii ce astăzi se sfinţeşte, rugăm pe Domnul Dumnezeu să ne călăuzească în toate judecăţile ce avem de făcut, şi în toate hotărârile ce avem de luat, să fie numai spre binele oamenilor din acest judeţ. Cu smerenie plecăm capul şi cerem mântuire de la Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a cărui înviere am sărbătorit-o în această săptămână (n.r. trecută), pentru greşelile săvârşite. Prin dreptul ce ne-a fost dat, prin bunăvoinţa Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Române, a Înalt Preafericitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, într-u slava bisericii noastre străbune, ştim, că de azi înainte, data de 3 Mai va fi în calendarul nostru bisericesc ziua Sfântului Irodion. Cerem ca acest Sfânt Stareţ al Mânăstirii Lainici să fie declarat Sfântul ocrotitor al Gorjului”, aşa a sunat jurământul făcut de Călinoiu în faţa Mănăstirii Lainici, în ziua canonizării Sfântului Irodion.

Preşedintele Consiliului Judeţean s-a declarat foarte încântat de acest eveniment, (n.r. canonizarea) şi a spus că 3 Mai, ziua în care va fi trecut Sfântul Irodion în calendar, va fi marcată în fiecare an. „Consiliul Judeţean, la iniţiativa lui Voiorel Gârbaciu, s-au pus de acord ca ziua de 3 Mai să o marcăm ca pe o zi importantă din viaţa noastră şi să o marcăm în fiecare an cu prezenţa noastră la Mânăstirea Lainici”, a adăugat Călinoiu.

Preoţi de la Lainici, despre viaţa Sfântului Irodion

Prezenţi la manifestare au mai fost şi preotul doctor Ion Rizea şi părintele Calist de la Lainici. Aceştia au vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului. „Sfântul Cuvios Irodion a fost stareţ al Mănăstirii Lainici în perioada 1854 – 1900. Datorită vieţii sale pline de sfinţenie, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica l-a ales să-i fie duhovnic, numindu-l „Luceafărul de la Lainici”. Atât în timpul existenţei sale pământeşti, cât şi după mutarea la ceruri (3 mai 1900), Cuviosul Părinte a fost făcător de minuni şi văzător cu duhul. Foarte mulţi credincioşi l-au proclamat sfânt încă din timpul vieţii. Moaştele sale au fost descoperite pentru prima dată în anul 1907, de cuviosul părinte Iulian Drăghicioiu. În 1927 au fost aflate din nou de părintele Visarion Toia, stareţul Mănăstirii Lainici din acea vreme. A treia descoperire a moaştelor s-a împlinit la data de 10 aprilie 2009, în prezenţa Înalt Presfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, fapt ce a consolidat argumentarea canonizării „Luceafărului de la Lainici”, mult aşteptată de credincioşi. În acest sens, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a confirmat trecerea Cuviosului Părinte în rândul sfinţilor, prin temeiul 6370 din 29 octombrie 2010, cu ziua de prăznuire la data de 3 mai (ziua adormirii sale în Domnul).

Se spune că Sfântul şi-a prevăzut moartea şi primul război mondial”, a spus Ion Rizea. Irodion a fost cel mai longeviv stareţ al Mânăstirii Lainici.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here