Caleidoscop artistic

556

”Într-un interval foarte scurt de timp, cam în ultimele două săptămâni, s-au desfășurat atât de multe activități artistice, că aproape le-am pierdut șirul… Mă refer, desigur, la profesorii și elevii Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” care sunt mereu ocupați, ba cu pregătirea de specialitate, ba cu prezentarea în public a celor învățate, fie prin spectacole muzicale, concursuri, olimpiade, fie prin expoziții, piese de teatru, ori alte activități extrașcolare și extra-curriculare”, ne informează Eugenia-Liliana Ștefănescu, profesor al liceului. Relatăm mai jos câteva dintre cele mai semnificative activități:
1.Concursul de pian la Sremska Mitrovica, Serbia, din 14-18 martie 2018, de unde elevii liceului s-au întors cu diplome și medalii:
Premiul I: Adrian-Dalian Bumbescu, clasa a II-a, profesor Alina-Diana-Betej, care a cântat și în Gala Laureaților; Andrei-Christian Firoiu, clasa a VII-a, profesor Mariana Mănescu; Andrei-Alexandru Tăuz, clasa a VIII-a, profesor Florin Berculescu;
Premiul II: Maia-Gabriela Uscătescu, clasa a III-a și Ana Mărăcine, clasa a IV-a, profesor Alina-Diana Betej; Iustin-Sebastian Căpriță, clasa a VI-a, profesor Mariana Olaru;
Premiul III: Maria-Emilia Lăcătușu, clasa a III-a, și Ellias-Remus Gheorghiță, clasa a III-a, profesor Mariana Olaru; Mihu Sara-Elena, clasa a III-a, profesor Alina-Diana Betej; Melisa Botănel, clasa a IV-a, Angeles-Beatrice Roșu-Ionuț, clasa a IV-a și Maria-Diana Neagoe, clasa a VII-a, profesor Mihaela-Sanda Popescu; Andra-Gabriela Frățilescu, clasa a V-a, profesor Carmen Ciupag;
Mențiune: Carla-BelenIonuț-Roșu, clasa a IX-a, profesor Mihaela-Sanda Popescu.
2.Parteneriat cu Școala de Muzică ”Konstantin Babic” din Kladovo, Serbia – joi, 29 martie s-a desfășurat la Kladovo, un masterclass de pian, susținut de doamnele profesoare Eugenia-Liliana Ștefănescu și Mariana Olaru, care au îndrumat elevii sârbi în ceea ce privește modul de abordare a creațiilor românești, din repertoriul compozitorilor: Marțian Negrea (anul acesta împlinindu-se 125 de ani de la nașterea compozitorului) și Sabin Drăgoi. Întâlnirea a fost un succes de ambele părți, un schimb de experiență util, la care au participat mai multe cadre didactice din ambele școli și mai mulți elevi ai școlii de muzică sârbe. Delegația română a fost însoțită de directorul Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu”, profesor doctor, Ana-Daria Ionescu-Haidău. Din partea Serbiei, alături ne-au fost directorul școlii, Daniela Prazic și doamna profesor Verica Skalusevic. Mulțumiri doamnei profesor Doina Chesnoiu, care a facilitat acest demers!
3.Concursul național ”Pianul, a doua pasiune”, ediția a IV-a, desfășurat vineri, 30 martie, la Râmnicu Vâlcea, a adus noi premii Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, prin cinci elevi participanți, și anume: Adrian-Dalian Bumbescu, clasa a II-a, și Maia-Gabriela Uscătescu, clasa a III-a, profesor Alina-Diana Betej; Maria-Emilia Lăcătușu,clasa a III-a, profesor Mariana Olaru, care au obținut premiul I și diplomă de excelență. Acestora li se adaugă alte două eleve de la clasa profesor Eugenia-Liliana Ștefănescu, respectiv, Andrada-Cristiana Morcoașe, clasa a II-a, care a obținut premiul III și diplomă de aptitudini, fiind la prima apariție pe scena unui concurs și Andreea-Denisa Țîrvelea, clasa a IV-a, care a câștigat premiul II și diplomă de merit.
4.Concertul violoncelistului Mircea Suchici și al pianistului Florin Berculescu.
Concertul s-a desfășurat pe 1 aprilie 2018, de Sărbătoarea Floriilor, la Teatrul Dramatic ”Elvira Godeanu” și a fost susținut de violoncelistul Mircea Suchici, solist instrumentist la Filarmonica ”Oltenia” din Craiova și de pianistul târgujian, Florin Berculescu. În program s-au audiat două lucrări cu grad ridicat de dificultate și de mare întindere: Edvard Grieg, sonata pentru pian și violoncel, op. 36, în la minor și Serghei Rachmaninov, sonata pentru pian și violoncel, op. 19, în sol minor. După cum afirmă pianistul Florin Berculescu, aceasta din urmă nu a mai fost cântată în țară, în ultimii zece ani. A fost o seară frumoasă, care a încheiat perfect sărbătoarea Sfintelor Florii, în aplauzele publicului meloman. La concert au fost prezente și oficialități ale municipiului, printre care și vice-primarul Adrian Tudor, care participă mereu la astfel de evenimente.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here