Ca la noi, la nimeni – Pensii speciale, pensii ilegale!

804
SANYO DIGITAL CAMERA

Motto: „Arta de a guverna în România este sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice.” – Mihai Eminescu

Mai toate partidele s-au împotmolit atunci când, ajunse la guvernare, au promis că vor desființa pensiile speciale. Încă de pe vremea guvernărilor PSD a apărut ideea de a le impozita progresiv, fără ca această idee să fie dusă până la capăt. Curios, printr-o manevră bine dirijată de la Palatul Cotroceni, cu spaime impuse de DNA ori de servicii, foști aliați ai PSD la guvernare, aici mă refer la ALDE, dar și parlamentari social-democrați au susținut, peste noapte, să fi fost noaptea cuțitelor lungi?!, căderea Guvernului Dăncilă-PSD, și a ajuns la Palatul victoria taman aceia care lătrau mai mult la PSD, timp de trei ani, și aici mă refer la PNL-Orban, partiduleț care nu mai este demult nici național și nici liberal, fiind membru al PPE(ca și Președintele Klaus Werner Iohannis!), dar a ajuns la guvernare chiar dacă are doar 20% reprezentare în Parlament.
La un moment dat, însuși PNL-ul ce promisese că va desființa pensiile speciale n-a mai fost capabil să se țină de cuvânt. Și totuși, la un moment dat, cum spuneam, a fost un neașteptat consens politic pe impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ce depășesc 7.000 de lei.
Proiectul de lege adoptat mai avea și erori. Cu mai bine de o lună de zile în urmă, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție și Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate legile speciale, cu excepția celor primite de foștii polițiști și militari, dar și de foști lucrători ai serviciilor secrete.
Pensiile magistraților sunt cele mai mari. În categoria pensiilor speciale plătite prin Casa Națională de Pensii, cele ale magistraților sunt celemai numeroase și mai consistente.
O situație din luna noiembrie a anului trecut, arată că existau 386 de procurori și judecători care încasau pensie, pensia medie era de 18.668 de lei, din care 17.363 de lei era contribuția, adică subvenția medie a statului.
Reamintim că pensiile militarilor, polițiștilor și foștilor lucrători ai serviciilor secrete se virează prin casele lor de pensii, nu prin Casa Națională de Pensii, iar pensiile speciale ale parlamentarilor se plătesc direct din bugetele Apărării, Internelor și ale serviciilor secrete.
Pornind de la un caz întâmplat în județul Vaslui, descoperit din discuțiile unor meseni, printre care și niște asistente medicale, de la o pomană ce băuseră un pahar în plus, apoi a urmat o scrisoare anonimă către procurorii din parchetele județului Vaslui, luată în serios, puricată deci și confirmată. Așa s-a aflat că mai mulți vasluieni dăduseră șpăgi de zeci de mii de lei și primiseră pensii de handicap. Cum? Simplu. Mituiseră mai mulți membri ai comisiilor – evident, formate din mai mulți doctori – și obținuseră Certificate de handicap. În baza cărora primeau pensii de handicap. Cine ne garantează că „șpăgile” pentru Certificate de handicap brevetate în județul Vaslui nu se aplică la fel și în alte județe? Și eu conosc un caz asemănător în Peștișani, județul Gorj.
ION PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here